Den assyriska journalisten och författaren Nuri Kino, som flerfaldigt belönats för sin journalistiska gärning, är den person i Sverige som gör mest nytta. Det hedrande uttalandet kommer från ingen mindre än justitierådet Göran Lambertz, en tung men också omstridd person inom juridiska kretsar.

Från att ha varit uppmärksammad Justitiekansler (JK), vad som kan beskrivas som statens egen advokat, är Lambertz numer domare i Högsta domstolen. Bland annat förekom han flitigt i media som JK i samband med publiceringen av rapporten ”Felaktigt dömda” som berörde rättsäkerheten i det svenska rättsväsendet. 

Det är i detta arbete som han och Nuri Kinos vägar korsats, den ena i rollen som myndighetsperson, den andra som journalist.

Det är då Lambertz medverkar i programmet Gokväll i SVT och blir ombedd att berätta vilka fyra gäster han skulle vilja bjuda på middag som Nuri Kinos namn kommer upp.

– Han gör hela tiden viktiga saker, han ordnar hjälpsändningar till personer som behöver det i Jordanien, för närvarande håller han på med två böcker som bland annat handlar om varför ungdomar blir kriminella i Sverige, som är oerhört viktigt, säger Göran Lamberts.

– Vi har träffats många gånger och jag tycker att han är Sveriges nyttigaste person brukar jag säga åt honom, säger Göran Lambertz.

Förutom Nuri Kino önskade Lambertz se före detta andrachef inom FN Inga-Britt Ahlenius, fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic och den mördade Fadime Sahindal vid sitt middagsbord. Alla personer som tar ansvar och har integritet enligt Lambertz.
 
Programmet finns tillgängligt på SVT Play fram till och med den 3 april 2011. Nuri Kino tas upp 24 minuter in i programmet.