Assyriska åker ner till Malmö med en mittback som inte är hundra procent återställd ännu. Tränarna har fått pussla ihop en ny backlinje ännu en gång, och kan ha träffat rätt denna gång. Men utan rätt inställning till matchen, kommer Assyriska att få det svårt oavsett laguppställning.

Efter att glädjen lagt sig senast Jönköping Södra, började funderingarna på nästa match. Tre mittbackar avstängda och en på landslagsuppdrag, har flyttat fram Fredrik Samuelssons återkomst från skada tidigare än beräknat. Att Samuelsson är ”tvungen” att spela är förstås ingen nyhet. Frågan är vem som tar platsen bredvid? För Assyriska gäller det ta fram sitt yttersta för att undvika ytterligare ett bottennapp på bortaplan.

Tidigare under säsongen har jag inte alltid hållit med tränarna om laguttagningarna och positioneringen av spelarna. Ett exempel är valet att spela in Sargon Simonsson som högerback när Martin Lorentzon flyttats upp i banan, vilket är naturligt. Det konstiga är att när Lorentzon var avstängd mot BP fick istället Elias Merkes chansen. Merkes som inte ens ingick i 16-manna truppen matchen innan, fick spela från start som högerback.

Det är inte spelarkritik jag framför, utan själva tanken bakom så stora förändringar som från att vara petad, till att sitta på läktaren, till att spela från start. Och tvärtom. Lamin Conateh och Aziz Corr-Nyang är sådana exempel. Ett annat exempel är när man låter en defensiv mittfältare sitta på läktaren, för att låta en mittback spela på den positionen. Om man vill fortsätta finns fler exempel. Everton får ”chansen” att visa upp sig mot Sirius när Assyriska ligger under med 3-0. Han hinner visserligen visa upp lite kvalité, men tydligen inte tillräckligt för att ens sitta på bänken veckan efter. Vad var tanken?

Med det sagt är jag nästan lite orolig över att hålla med tränarnas val av mittback bredvid Samuelsson. Enligt tidigare resonemang bör alltså den ende med erfarenhet av att spela mittback, Simonsson, vara det själklara valet. Det är där jag går emot mina principer av två skäl. Det ena är att Simonsson inte spelat mycket i a-laget på sistone och när han hoppat in är det inte som mittback. Det kan bli för mycket ”ansvar” för Simonsson.

Det finns en annan spelare som skulle kunna klara uppgiften. Han är tillräckligt smart i sitt spel och kan med sin snabbhet hjälpa Samuelsson i löpduellerna. Visserligen tappar Assyriska det fina passningsspelet på högerkanten, men förhoppningen är att laget har tillräckligt bra anfallsspel även utan hans räder. Mannen jag talar om är Martin Lorentzon.

Om man har gått på Assyriskas träningar under veckan, kunde man se några varianter på lösningar. Min ”gissning” är att Simonsson får husera på högerbacken, medan Lorentzon får vikariera som mittback. Om jag minns rätt var det väl mot Bunkeflo som Lorentzon fick hoppa runt på fyra-fem positioner under en och samma match. Med andra ord är han van att ställa upp för laget.

När det kommer till kritan är inte valet av mittback det avgörande mot Bunkeflo. Det som avgör kommer att vara om spelarna kämpar på samma sätt som senast mot Jönköping, efter utvisningen. Bengtsson blev utvisad, men det förvandlade resterande spelare till nio Gennaro Gattusos som jobbade för varandra. Har Assyriska den inställningen i Malmö, talar det mesta för seger. Annars kommer fyrtornen i Bunkeflo få sista ordet.

Startuppställning: Jon Rytterbro – Sargon Simonsson, Martin Lorentzon, Fredrik Samuelsson, Alex – Eddie Moussa, Andi Toompuu, Dennis Östlundh, Stefan Batan – Göran Marklund, Dinho. Avbytare: Ivo Vazgec, Xhevdet Llumnica, Mattias Genc, Narsai Shaba, Nahir Besara