I morgon, lördag, ordnar Assyriska Riksförbundet en manifestation mot den senaste tidens attacker på assyriska ledare i Syrien.

Nyligen hittades David Jendo död och Elyas Nasser svårt skadad i Khabur i nordöstra Syrien. Bägge var ledare i den assyriska försvarsstyrkan ”Khaburs väktare”. Många gick genast ut och förklarade att de skyldiga till detta var terrororganisationen Islamiska Staten (IS). Men när Elyas Nasser återhämtat sig så mycket att han kunde berätta vad som hänt visade det sig handla om helt andra förövare.

Nasser har namngett de personer som låg bakom attacken: medlemmar inom den kurdiska YPG-gerillan. Dessa ska under en längre tid ha trakasserat ”Khaburs väktare” och krävt att den ska underordna sig YPG. Attacken ses som en hämnd för att så inte hade skett.

– Det är viktigt att markera not våldet och visa att assyrierna nu är klämda mellan olika grupper, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska Riksförbundet. IS är en uttalad terroristorganisation, medan YPG och dess politiska gren gärna utmålar sig som beskyddare av minoriteterna. Därför är det viktigt att det blir känt hur de i själva verket agerar.

Elyas Nasser och hans familj har förts till en hemlig ort i Syrien där han nu väntar på en lungoperation. Han kommer även behöva operera halsen efter att ett av fyra skott träffade honom där.

Till skillnad mot vad som först meddelades hålls manifestationen inte på Politikertorget utan på Marenplan i Södertälje. Avståndet mellan dessa är drygt hundra meter. Manifestationen pågår mellan kl. 14 och 15.