Assyriska Riksförbundet har nyligen fått fram nya hjälpsändningar till assyrier i Syrien. Den nya hjälpen har dels gått till byar i Khabur-området och staden Qamishly.
– Vi är oerhört glada över att hjälpen kommer fram, säger Tony Meshko, vice ordförande i Riksförbundet.

Efter den tidigare hjälpsändningen som gjordes i samarbete med Assyrier Utan Gränser har Assyriska Riksförbundet nyligen skickat två nya hjälpsändningar till utsatta assyrier i det krigsdrabbade Syrien. 

Denna gång har ARS valt att skicka hjälpen direkt till biståndsorganisationer på plats i Syrien. Den ena hjälpsändningen skickades till den lokala assyriska hjälpkommittéen för byarna i Khabur-området. Byarna utgör det enda assyriska området i landet med eget försvar då befolkningen där har bildat en mindre försvarsstyrka för att skydda sina byar. 

Den andra hjälpsändningen gick till organisationen Syrian Christian Relief Organisation i staden Qamishly. Bakom Syrian Christian Relief står Assyriska Demokratiska Organisationen och det var i samarbete med ADO:s sektion i Sverige som ARS kunde skicka hjälpsändningen. 

– Vi är glada över samarbetet med ADO för att få fram hjälp till assyrier i Syrien. Det är viktigt med fortsatt samarbete för att hjälpa så många som möjligt, berättar Tony Meshko, vice ordförande i Riksförbundet. 

Hjälpen har inneburit att flera hundra assyriska familjer fått hjälp i form av förnödenheter. Kriget i landet har tärt hårt på människornas ekonomi då priserna på mat och annat nödvändigt har ökat kraftigt.