Metros refusering av Gurgin Bakircioglus krönika om folkmordet har på kort tid blivit ett hett samtalsämne på Internet. När hujada.com talar med Metros nyhetschef Mona Johansson om krönikan så ger hon en annorlunda bild av varför krönikan inte publiceras i tidningen.

– Det var på grund av kvalitén på krönikan. Den höll inte måttet helt enkelt, berättar Johansson.

På frågan om det var den enda anledningen till varför krönikan inte publicerades förklarar hon att tidningen har stående kolumnister, därutöver får de in många krönikor från andra. Hon menar att utrymmet för publicering av krönikor från andra än de stående kolumnisterna är väldigt litet.

– Bara för att man skickar in en krönika så innebär inte det att den kommer att publiceras, säger Johansson. 

När hujada.com berättar att andra uppgifter gör gällande att chefredaktören Per Gunne ska ha refuserat krönikan på grund av att han inte kände till ämnet tillräckligt bra, eller att detta i vart fall angivits som orsak till refuseringen förklarar Johansson att många faktorer avgör vad som ska publiceras.

– Besluten om vad som ska publiceras fattas alltid genom en sammanvägning av alla omständigheter som finns, säger Johansson 

Sedan samtalet med nyhetschefen på Metro så har hujada.com fått se delar av en e-postkonversation där det framgår att Johansson gör klart att Bakircioglus krönika är aktuell för publicering inom någon veckas tid om ” ingenting oförutsett inträffar”. Så sent som den 15:e september var den fortfarande aktuell för publicering. I konversationen nämns inget om att kvalitén på krönikan skulle vara undermålig.

Bakircioglus uppfattning i frågan är klar. Han menar att Metro far med osanning i sina förklaringar till varför krönikan inte publiceras.

– De godkände ju krönikan och la in den för publicering, men nu så håller den inte måttet? Den är ju känslig men de vågar inte säga det, säger Bakircioglu när han kommenterar Johanssons uppgifter.

När Metros nyhetschef Mona Johansson ges tillfälle att kommentera de nya uppgifterna och oklarheterna kring refuseringen hänvisar hon till att det definitiva beslutet om publicering eller inte alltid tas av ansvarig utgivare. I övrigt menar hon att ärendet skötts enligt normal publicistisk hantering.

[FOTNOT: Artikeln uppdaterades 091023 och 091025]