Riskdagserkännandet av folkmordet Seyfo har varit en milstolpe för assyrierna i Sverige. Nu har migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström (M) lovat att ignorera beslutet om Alliansen vinner valet enligt uppgifter som Hujada.com tagit del av.

Att moderaterna i kölvattnet av erkännandebeslutet om folkmordet flörtat med de turkiska väljarna är ingen nyhet. Från turkiskt håll vägrar man att acceptera beslutet och lägger stor kraft på att få det upphävt. Migrations- och arbetsmarknadsministerns utspel kom därför också lägligt vid ett seminarium den 2 september med rubriken Bilden av Turkiet – i Europa och Sverige där en stor del av publiken hade turkisk bakgrund.

Svensk-turkiska riksförbundet skriver på sin hemsida om löftet från den svenska ministern.

– Svenska migrationsministern Tobias Billström lovar att om de vinner valet den 19 september och bildar regering så kommer de att lägga riksdagsbeslutet om erkännandet av folkmordet som vänsterblocket lyckades genomdriva i den svenska riksdagen på hyllan, står det att läsa på hemsidan (fritt översatt). 

Bakom seminariet står Jarl Hjalmarson Stiftelsen, en organisation som enligt Moderaterna själva står dem nära. På stiftelsens hemsida nämner man vallöftet från Tobias Billström till den turkiska väljargruppen. Där informeras läsaren om att Migrations- och arbetsmarknadsministern Billström har lovat att erkännandet inte kommer att utvecklas till något mer än ett erkännande om Alliansregeringen får förnyat förtroende.

Trots att den antagna riksdagsmotionen kräver ett vidare arbete för ett erkännande i EU och FN så lovar alltså Billström att så inte kommer att ske om Alliansen vinner valet. Markus Friberg, pressekreterare hos Moderaterna bekräftar också till Hujada.com att Tobias Billström sagt att beslutet kommer att stanna vid just ett erkännande. Sverige hamnar således i den anmärkningsvärda sitsen att ytterliggare en svensk minister meddelar att han sätter sig över ett demokratiskt beslut som har fattats av riksdagen.
 
När Assyriska riksförbundets före detta ordförande Simon Barmano får höra uppgifterna om ministerns löfte till den turkiska väljargruppen blir han upprörd.

– Assyrier, armenier och pontiska greker som är aktiva i moderater och övriga allianspartier bör kräva ett skriftligt besked av Tobias Billström innan valet den 19:e september om vad som gäller i frågan, säger Barmano som känner sig besviken på Alliansen där Folkpartiet gått ut offentligt och sagt att beslutet ska gälla medan Moderaterna meddelat att man kommer att ignorera det.

Minnet från hur den nuvarande utrikesministern Carl Bildt beklagade riksdagsbeslutet gång efter annan är fortfarande färskt hos många.  Precis som Simon Barmano så fruktar också andra assyrier som redaktionen varit i kontakt med att en röst på något av Allianspartierna till slut kommer att stärka Moderaterna. I egenskap av största partiet inom Alliansen kan de lägga beslag på den tunga utrikesministerposten och styra politiken i folkmordsfrågan. Samtidigt menar Simon Barmano att beslutet ligger i våra händer.

– Om de rödgröna vinner valet så kommer folkmordsfrågan att tas till EU och FN för att även där få ett erkännande. Valet är vårt, ska vi rösta för ett vidare arbete med erkännandet eller ett ignorerande av folkmordet på våra förfäder? frågar sig Barmano retoriskt och menar att de drabbade folkgrupperna inte bör rösta på högeralliansen om de vill ha ett gott samvete för alla som föll offer i folkmordet Seyfo.

Artikeln uppdaterades 2010-09-14.