För att markera hundraårsminnet av Seyfo publicerar Hujådå svenska assyriers berättelser om vad som hände deras familj under folkmordet. I det sjunde avsnittet berättar Fehime Messo, 78 år, från Södertälje.

Jag ska berätta om vad som hände min svärmor, som hette Tarso (Teresa). Hon berättade att familjens kvinnor höll på med något hushållsarbete i hemmet i Midyat. Sen kom männen hem för att äta. Då hördes plötsligt ljud; det var något slags kalabalik på gång. Alla rusade upp och man kunde se att det var militär som drog fram och trakasserade invånarna. Alla samlade, det var omkring trettio personer, sökte sig Mart Schmuni-kyrkan. Därifrån tog de sig sedan till andra större byggnader där man trodde att man skulle vara säkrare: först till Isa Zattes hus, sedan till Adokahuset.

Där tänkte de att när det blir mörkt ska de försöka fly till Aynwardo. Till slut blev det så att min svärmors bror och svåger samt hon själv med sina två barn, en tvååring och en nyfödd, lyckades fly. Resten dödades. På väg till Aynwardo såg svärmor två kvinnor som hon trodde att var assyrier. Hon bad dem om hjälp, men det hela slutade med att de tog spädbarnet ifrån henne och också lite guld som hon hade på sig.

Svärmor lyckades ta sig till Aynwardo med tvååringen. Hon fick sedan hjälp av en modig kvinna som hette Yade (Mor) Hana Kerimo. Hon begav sig ut i byarna och hämtade assyrier som kidnappats. Hon kom en dag med ett spädbarn som hon hämtat från byn Mziza – det var den byn som man trodde att svärmors barn hade förts till. Svärmor kunde konstatera att detta inte var hennes barn. Men det gav henne hopp om att också hennes lille son var vid liv. Så var också fallet och de kurdiska kvinnorna som tagit honom var villiga att ge honom tillbaka. Men de krävde betalt och svärmor hade inte pengar. Yade Hana for då till Mziza och tog barnet till dess mor.

Min svärfar flydde också till Aynwardo och både han och svärmor överlevde. Det gjorde också de två barnen. Den äldre av dem, som var två år 1915, dog långt senare i Sverige.

 

Berättat för Svante Lundgren