Den sjunde augusti invigs en minnessten för assyriska martyrer på en begravningsplats i Jönköping. Bakom initiativet står organisationen Radio Nineveh.
– Vi behöver en minnesplats, en symbolisk grav för alla våra martyrer för att minnas, berättar Rabbela Hatami från Radio Nineveh.

Radio Nineveh, en förening i Jönköping som producerar ett radioprogram på assyriska har tagit det ovanliga steget att resa en gravsten på Östra kyrkogården i Rosenlund, Jönköping för minnet av assyriska martyrer. Föreningen är fristående och inte medlem i Assyriska Riksförbundet.

Rabbela Hatami som företräder föreningen menar att det behövs en sådan minnesplats: 

– Vi tycker att det är viktigt att ha en plats där vi kan minnas våra martyrer, berättar hon. 

Hujådå: Varför på en kyrkogård?
– En minnessten i centrum blir bara en symbol, vi vill ha det på en kyrkogård för att betona att det är en plats för alla assyriska martyrer som mist livet under historiens gång, det ska vara en minnesplats. Efter Estonia katastrofen till exempel så invigdes flera såna minnesstenar på kyrkogårdar i Sverige.

Vilka är bjudna till invigninsceremonin?– Vi har skickat inbjudan till många assyriska organisationer och alla assyrier är välkomna. Invigningsceremonin är på assyriska så det är bara assyrier som bjudits in men vi planerar andra tillfällen där även andra kommer kunna vara med.

    —

Vad: invigning av minnessten för assyriska martyrer
Var: Östra kyrkogårdens kapell, Rosenlund, Jönköping
När: 7:e augusti, klockan 17:30