Ikväll blev det klart att Michael Borgqvist och Edmond Lutaj, det gamla Assyriska-innermittfältarna, tar över Assyriska nästa säsong. Samtidigt skrev Andi Toompuu på för ett nytt två års kontrakt.

Assyriska valde alltså att behålla Borgqvist och komplettera med Lutaj. Det samarbetet har vi sett en hel del av tidigare, då de spelade tillsammans under några år. Nu blev lösningen, som det lite nymodigt heter, ”delat ansvar”.

– Tränarparet har delat engagemang, delat ansvar. Klubbens tanke är att de tillsammans bildar en dynamisk duo, sade Assyriskas klubbchef Aydin Aho.

Borgqvist, som tidigare ställt sig något fundersam till samarbete, sade att det berodde lite grann på vem som ”satt bredvid och styrde skutan”. På presskonferensen förtydligade Borgqvist att när han hörde att det var Lutaj det handlade om var det inga tveksamheter om att det skulle fungera.

– Jag och Edmond känner ju varandra sedan tidigare och vi kom väldigt bra överens, både på och utanför fotbollsplanen, sade Borgqvist.

Lutaj själv berättade att han blev mycket glad när Assyriska hörde av sig och att flertalet tränare på ”marknaden” skulle bli glada att bli tillfrågade att ta hand om ett lag som Assyriska. Precis som Borgqvist har Lutaj tidigare varit tveksam till flera vid rodret, men behövde inte många sekunder att tänka på erbjudandet.

– Jag kände både stolthet och glädje när jag fick förfrågan. Det känns som att komma hem. Det känns både roligt och spännande, men jag vet också vilka stora krav det finns, sade Edmond Lutaj.

Nu är det bara detaljer som måste diskuteras tränarparet emellan för att samarbetet skall fungera lika bra vid sidan av fotbollsplanen som på. Borgqvists och Lutajs kontrakt sträcker sig över ett år.

I övrigt blev ännu en pusselbit klar i förberedelserna inför nästa säsong. Mittfältaren och evighetsmaskinen Andi Toompuu skrev på ett nytt två års kontrakt och kommer att se till att motståndarlagen får springa åtskilliga extra metrar nästa år.

[FOTNOT: Det sägs att också att trotjänaren Zoran Manovic kopplats bort från tränaransvaret och fått ett erbjudande om en annan roll i klubben.]