Planerna på att uppföra ett ”Lidandenas monument” i kommunen Sur i sydöstra Turkiet har rört upp känslor.
– Beslutet är i grunden fel och kommer att leda till mer smärta i vårt lidande, skriver Seyfocenter och Assyriska Riksförbundet i Tyskland och Mellaneuropa i ett gemensamt brev till kommunen.

Kommunen Sur i staden Omid (Diyarbakir) i sydöstra Turkiet tänker inviga ett monument till minne av de lidanden som folkgrupperna i området har drabbats av. Enligt uppgifter i turkisk media ska monumentet nämna assyrier, armenier, kurder, muslimer och judar som levde före och efter bildandet av republiken Turkiet i östra och sydöstra Anatolien. 

I ett brev undertecknat av Assyriska Institutionen för folkmordsforskning Seyfo Center och Assyriska Riksförbundet i Tyskland och Mellaneuropa (ZAVD) och riktat till Abdullah Demirbas, borgmästare i kommunen Sur, kritiseras monumentet. De två assyriska organisationerna menar att monumentet riskerar att underminera folkmordet Seyfo och skriver bland annat: ”Ett ”lidandenas monument” som upprättas gemensamt för både mördarna och de drabbade kan inte bli vårt monument! Vilka muslimer eller kurder har i dessa trakter varit utsatta för folkmord?”

Brevet fortsätter: ”Om det har skett ett folkmord mot assyrier och armenier, vilket är vårt odiskutabla ståndpunkt, varför då inte kalla händelsen vid sitt rätta namn och upprätta ett tydligt minnesmärke, ett monument till minne av just dessa offer?”.

Undertecknarna uppmanar borgmästaren Abdullah Demirbas att förklara kommunens planer och att se över beslutet om monumentet på nytt.  

I ett möte nyligen med representanter från Assyriska Riksförbundet i Sverige har borgmästaren försvarat beslutet med hänvisning till att monumentet inte kommer att innehålla ordet folkmord. Demirbas menar därför att det inte finns någon risk för att urholka betydelsen av Seyfo. Borgmästeren uppgav samtidigt under mötet att han är redo att ta strid för uppförandet av ett monument som enbart ska vara tillägnat folkmordet Seyfo.