Trakasserierna och hoten mot Mar Gabriel-klostret fortsätter och har tagit ny fart. Nu hotas klostrets personal öppet i turkisk media. ”Om problemet inte löses kommer blod att utgjutas här” skriver Hürriyet, Turkiets största tidning.

I fredags den 20 februari publicerades en intervju i pappersversionen av Turkiets största tidning Hürriyet. Intervjun gjordes med Kuryakos Ergün, som är ordförande i Mar Gabriel-klostrets stiftelse och Suleyman Düz som är byfogde i byn Eglence.

– Dessa markområden har vi ärvt från våra förfäder, vi tänker inte släppa dem till någon. Om domstolen inte löser problemet kommer mord att begås. Vi har levt tillsammans här i tusen år men nu anförtror dem (assyrierna, red.anm.) sig åt Europa, säger Suleyman Düz som är byfogde i byn Eglence.

Stiftelsens ordföranden i Mar Gabriel-klostret, Kuryakos Ergün, säger att problemet måste lösas på lokal nivå.

– Vi vill leva som bröder med muslimerna här, klostret har en lång historia som har bevarats i tusentals år. Det är onödiga provokationer, vi vill lösa problemet här i Midyat, i Ankara inte i Europa, säger Kuraykos Ergun.

Inför ögonen på turkiska myndigheter och polis har nu flera gånger hot framförts öppet mot Mor Gabriel-klostret. Hittills har inget av hoten fått rättsliga följder.     

Hürriyets-artikeln kan läsas här [turkiska]