Tidigt imorse vann den mångfaldigt prisbelönade Nuri Kino Europaparlamentets journalistpris i radiokategorin. Kinos och Kajsa Norells granskande reportage om EU:s bidrag till Turkiet föll juryn i smaken och belönades med 50.000 kr vardera.

I januari i år avslöjade Ekot att Turkiets EU-bidrag, om minst 75 miljarder krornor, oftast inte når fram till de som behöver bidragen mest. Istället går bidragen till påhittade projekt med bluffkonsulter. Det visade sig också att mycket av pengarna går till regeringsvänliga.

Ekots granskning tvingade EU till att utreda biståndet till landet. Bakom granskningen och avslöjandena låg Ekots reportrar Nuri Kino och Kajsa Norell, som nu imorse mottog Europaparlamentets journalistpris för sin insats att peka ut oegentligheterna.

Nuri Kino, som var på plats i Bryssel och tog emot priset, tillägnade priset till många av hans kollegor som sitter fängslade och de som blivit mördade för sin obändiga vilja att föra fra sanningen. Läs och lyssna på det prisvinnande reportaget HÄR