Svårt att hitta en assyrisk partner? Inga problem. Nu finns det en ny assyrisk datingsite, Zawaag.eu, för singlar från hela världen.

För en månad sedan lanserade Sodad Iskander, Marwan Yachovh och Klas M. Larsson sin hemsida där assyrier kan mötas på nätet. Idén föddes för fyra år sedan när Iskander märkte att kompisar åkte till hemlandet eller till Europa i hopp om att finna kärlek. Istället kom många tillbaka besvikna och med tomma fickor.

– Målet är att kunna hjälpa folk att spara pengar, slippa åka iväg på resor och köpa dyra presenter. Vi vill att folk ska lära känna varandra på ett smidigt sätt och sen gifta sig, säger Iskander.

Han menar att det finns många datingsiter, men inte där assyrier kan träffas. Han lägger till att hemsidan är öppen för alla; i dag finns det även, bland annat, svenska medlemmar.

För att nå ut till folk och för att få fler träffar på internet har de valt ett arabiskt namn på hemsidan, zawaag betyder giftermål.

– Det är flera som har frågat mig varför vi har ett arabiskt namn om det är en hemsida för vårt folk. Faktum är att vi ville att det skulle vara internationellt. Många pratar inte assyriska eller så pratar de både assyriska och arabiska och då ville vi välja något som vi tror går hem hos de flesta, säger Iskander.

Förutom att de tycker att zawaag låter fint, vilket han menar är viktigt, ser det även bra ut när man skriver ordet med latinska bokstäver. Det är viktigt att namnet tilltalar på olika nivåer för att få bäst resultat, förklarar han.

Iskander, Yachovh och Larsson, som alla är 35 år gamla, gör detta på sin fritid. I flera månader har Larsson åkt från Norrköping till Iskanders lägenhet i Hovsjö, Södertälje, en gång i veckan för möten – Yachovh åker in från Stockholm.

Trion var hemsidans första medlemmar. Inte riktigt, de är nämligen gifta och har det bra, men de visste att behovet för en datingsite är stor.

Hittills har de 108 medlemmar i olika åldrar där de flesta är från Sverige, Syrien och Jordanien. Men ordet har även nått Irak.

– För någon vecka sedan fick jag ett samtal från två män i Arbil som ville ha adressen till hemsidan. De måste väl ha hört det från någon som har åkt dig, säger Iskander.

Före lanseringen hoppades männen på åtminstone en medlem per dag; nu regnar de in. Under den senaste veckan fick de 25 nya medlemmar.

Än så länge har de bara fått bra reaktioner på hemsidan, men Iskander tror att det finns en och annan som är emot idén.

– Vi kommer att få kritik för hemsidan eftersom det finns alltid några som tycker att vi inte ska hålla på med sådana saker; vi ska dricka kaffe hos varandra och så vidare. Ok, visst, men vi måste även gå framåt, vi kan inte hålla på och titta tillbaka hela tiden.

Även om männen lägger ner mycket tid och pengar på hemsidan är de inte ute efter pengar. Man betalar inget för att lägga upp sin profil, och inom kort vill trion även erbjuda chattrum och andra tjänster för medlemmarna.

– Det som är så bra är att vi kompletterar varandra. En av oss är bra på marknadsföring, en annan på programmering och den tredje på webdesign och så vidare. Det är därför vi har lyckats, säger Iskander.

Han menar att det är viktigt att ha kunskap för det krävs en hel del. Samtidigt minskar man på kostnaderna när man gör mycket av jobbet själv.