Den explosiva situationen för assyrierna vid Khaburfloden har fått stor uppmärksamhet i media. På lördag hålls en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm kl.16.

Det var på måndag morgon som terrororganisationen IS anföll de assyriska byarna på södra sidan av Khaburfloden. De flesta flydde därifrån, men många, eventuellt upp till 200, blev tillfångatagna av IS. Deras öde är ännu okänt.

Under dagen har det kommit rapporter om att det förekommer strider i området, mellan å ena sidan IS och å andra sidan kurdiska och assyriska styrkor. Striderna har framför allt ägt rum kring byn Tel Shamiran.

Assyriska Riksförbundet gick ut till media med information om det inträffade. Genomslaget blev stort: Sveriges Television, Dagens Nyheter, TT, Expressen och andra medier publicerade nyheten.

Nu på lördag ordnar Riksförbundet en manifestation med krav på att Sverige ska stöda assyriernas och yazidiernas organisationer, också militärt. Manifestationen äger rum på Medborgarplatsen mellan kl. 16 och 17. Representanter från olika partier kommer att hålla tal.

Hujådå fortsätter bevaka händelseutvecklingen.

 

Uppdatering onsdag kl. 17:

 

Manifestation också i Göteborg

I Göteborg ordnar Assyriska distriktet en manifestation med anledning av händelserna vid Khaburfloden. Den hålls på söndag kl. 13-14 vid Brunnsparken. Sprid ordet och kom och visa ditt stöd!

 

Uppdatering torsdag kl 17:

 

Manifestation i Jönköping

Också i Jönköping ordnas en manifestation för assyrierna i Khabur. Den hålls på lördag. Samling på Hovrättstorget, kl. 12.30.