Rättegången mot männen som kidnappade munk Daniel Savci i Turkiet för sju månader sedan har skjutits upp. Men det upprör inte Savci som vill att förövarna går fria; han har redan förlåtit dem.

Munken tror att rättegången har skjutits upp för att två av de fyra åtalade har kommit in med nya uppgifter för att bevisa sin rätt. Domaren begär att Savci närvarar på rättegången, som är uppskjuten på obestämd tid.

– Jag vill inte dit, jag har redan förlåtit dem, säger Savci samma dag som beskedet når honom.

Sju månader har snart passerat sedan den syrisk-ortodoxa munken kidnappades. Det var när han var på väg hem från Midyat till gudtjänsten i hans säte i Sankt Yakobs klostret i Saleh som han blev stoppad av en taxi. En man kom fram till bilen.

– Jag fällde ner rutan och frågade vad han ville. Han svarade ”vi letar efter dig,” berättar Savci när jag besöker honom i hans kloster.

Han tar en klunk av sitt te medan han tystnar en stund. Sedan visar han var någonstans på ansiktet han har fått ett slag.

– Jag försökte låsa dörrarna men hann inte. Då kom ytterligare två män fram till bilen, den ena med pistol.

Det hela gick fort. Munkens motstånd räckte inte till och han drogs in i bilen. Hans ögon och händer bands.

I två dygn satt han inlåst i ett hus i staden Batman. Samtidigt försökte kidnapparna pressa Saint Yakobs klostret på en lösensumma på 300 000 euro.

Fallet uppmärksammades inte bara av turkisk riksmedia, även internationell press bevakade.

– Det var journalister från olika länder här från morgon till kväll under denna period, intygar Mushe Acar, en av klostrets personal.

Förutom de tre män som utförde dådet står ytterligare en man åtalad för att ha frihetsberövat Savci. Åklagaren har yrkat 15 till 20 års fängelse och rättegången som var satt till denna vecka är nu framskjuten till obestämt datum.

Enligt munken beror det på att två av de åtalade har kommit med nya uppgifter som kan ändra straffen. Nu begär domaren att munken närvarar på rättegången.

– Jag vill inte dit, jag har redan förlåtit dem. Jag vill inte att de straffas, säger Savci.

Livet på Sankt Yakobs klostret i Saleh går vidare. Savci räds inte någon. Han går till och med ut själv.

– Jag är inte rädd. Denna händelse har gett mitt folk mer frihet. Kidnapparna trodde detta skulle gå dem lätt förbi, att ingen skulle få höra om händelsen, men på en timme hade jag stöd från olika håll i världen, säger han.