I en dramatisk händelsutveckling står Assyriska riskförbundets ordförande i USA åtalad för förskingring av organisationens pengar och annat missbruk av befogenheter.

Assyriska riksförbundet i USA, Assyrian American National Federation (AANF) står inför förändringar. Händelserna tog fart efter en serie avslöjande reportage av
organisationen Assyrians For Justice (AFJ) med profilen Sam Darmo i spetsen. AJF avslöjade dokument som visar att Adad Ashurseen, nuvarande ordförande för riksförbundet har använt organisationens medel för egen vinning. Han misstänks bland annat för att inte ha följt stadgar och antagna beslut och missbrukat förbundets ekonomiska medel för sin egen och sin familjs personliga vinning. AJFs undersökning visade också att flera lokalföreningar inte existerar och att mycket inte stämmer inom förbundet. 

På olika assyriska diskussionsforum instämmer många i anklagelserna och är besvikna över de senaste årens stagnation och dåliga utveckling inom AANF. Assyrians For Justice skriver: För att rädda riksförbundet och i enlighet med assyriernas intressen kommer vi att fortsätta avslöja alla olagligheter inom riksförbundet och alla andra ideella assyriska organisationer till den dag riskförbundet är åter där det ska vara, under kontroll av riktiga patrioter som som arbetar för nationens intressen och som respekterar de amerikanska lagarna.”

Adad Ashurseen är nu avsatt från sin post och väntar åtal på flera punkter av missbruk. Enligt Assyrians For Justice kan fler personer komma att åtalas allteftersom fler bevis kommer fram.  

Läs brevet med anklagelserna mot Adad Ashurseen här nedan tillsammans med domstolens dokumentation av åtalet.