USA:s utrikesminister John Kerry har ställt sig på representanthusets linje och förklarat Islamiska Statens behandling av assyrier och yazidier som folkmord. Det betyder dock i

Som Hujådå tidigare har rapporterat slog den amerikanska kongressens underhus, representanthuset, nyligen enhälligt fast att assyrier och yazidier i Irak och Syrien är offer för folkmord. Enligt det regelverk som gäller hade utrikesdepartementet en bestämd tid för att ta ställning till resolutionen. Tidsfristen för utrikesminister John Kerry löper ut idag, torsdag.

Och tidigt på torsdag morgon amerikansk tid, vilket är eftermiddag svensk tid, kom utrikesministern med ett officiellt uttalande i frågan. Kerry ställde sig på representanthusets sida och slog fast att IS utför ett folkmord ”på yazidier, kristna och shiamuslimer” i områden under terrororganisationens kontroll.

Det här kom som en liten överraskning eftersom utrikesdepartementet dels har varit tveksam till att beteckna det som sker som ett folkmord, dels kommenterat representanthusets beslut med att man kommer att behöva mer tid för att göra en egen bedömning.

Att Kerry och därmed också USA:s regering ser Islamiska Statens behandling av assyrier och yazidier som folkmord borde innebära att landet är förpliktat att göra allt för att få ett slut på dödandet, anser många. Så är dock inte fallet. I samband med sitt uttalande klargjorde Kerry att erkännandet inte kommer att innebära att USA ska göra mer än det man redan gör. Kerry pekade istället på att USA ska verka för att samla in bevis för övergreppen och för att de ansvariga ska ställas inför internationell rätt.

Det är inte första gången USA:s regering erkänner att ett folkmord pågår utan att ingripa militärt. År 2004 konstaterade USA:s utrikesminister Colin Powell att det pågick ett folkmord i Darfurprovinsen i Sudan. Trots det ingrep inte USA militärt i den konflikten. Utrikesdepartementets jurister hävdade då att folkrätten inte krävde ett amerikanskt ingripande. Juristerna och den nuvarande utrikesministern Kerry är av samma åsikt också denna gång.