Nationaldemokraterna i Södertälje vill starta en ”etniskt helsvensk förskola” i Södertälje. Yilmaz Kerimo, socialdemokratisk riksdagsledamot från orten, är mycket upprörd över förslaget. Kerimo tycker att det är skrämmande att partiet vill dela på människor redan i ung ålder.

Yilmaz Kerimo (s) har oerhört svårt att förstå tanken bakom förslaget. Vilka kan räkna sig som svenskar? Tankarna går onekligen till Hitlers försök att utrota judarna, när man talade om hur många generationer bakåt som någon var av judisk eller ”arisk” börd.

– Det är ofattbart att man ens kan tänka på det sättet. Mina barn som är födda i Södertälje, räknas de som svenskar eller kommer de från fel ras? Vad händer med alla andra som inte kvalificerar sig som svenskar? Skall de alla delas in efter ras? frågar Kerimo.

Kerimo undrar hur nationaldemokraterna egentligen har tänkt. Vilka kriterier menar man skulle gälla för att ett barn skulle få bli antaget till en ”etniskt helsvensk förskola”? Hur skall människor kunna mötas och samarbeta i det samhälle som Nationaldemokraterna vill skapa?

– Diskriminering är ett problem som redan existerar, vad som behövs är mera integration, inte mindre. Förslaget är ren rasism. Vi måste börja umgås med varandra för att kunna leva tillsammans utan fördomar. Att separera barn gör problematiken ännu svårare, avslutar Kerimo.