Den internationellt erkände frilansjournalisten Nuri Kino fortsätter att gräva och avslöja obekväma sanningar. För två veckor sedan avslöjade han att norsk polis spräckt en förfalskarliga som utfärdat falska irakiska id-handlingar. Legitimationerna har sedan använts som underlag till pass utfärdade på den irakiska ambassaden i Stockholm.

En turkisk parlamentariker anklagar Sverige och Frankrike för att ge skydd åt terrorister eftersom svenska myndigheter vetat om förfalskningarna men inte satt stopp för dem. Det stannar inte där. Det finns flera uppgifter om att det handlar om att kurder från Turkiet, Iran och Syrien fått irakiska pass utfärdade i Stockholm.

Nu kan dessa, falska irakier, resa till den oljerika staden Kirkuk i norra Irak för att påverka demografin till kurdernas fördel och göra anspråk på stadens oljerikedomar. Den kurdiska regionala regeringen i norra Irak – som är underordnad centralregeringen i Bagdad – har alltså gjort detta för att öka kurdernas antal i Kirkuk. Allt detta för att i framtiden jaga ut övriga grupper från staden.

Samtidigt rapporteras att passhärvan fått internationella konsekvenser. Storbritannien och Beneluxländerna har av säkerhetsskäl stängt gränserna för irakier med pass från Iraks ambassader i Sverige och Frankrike.

USA har infört liknande regler. Ingen kan ju vara säker på att den som reser med ett pass utfärdat i Stockholm inte är en hårdhudad terrorist. Enligt tidningen Boston Globe har tusentals irakier med giltiga amerikanska viseringar därmed stängts ute från USA. Bland dem finns affärsmän, diplomater och ett stort antal studenter vid Harvard och andra amerikanska prestigeuniversitet. Skandalen har lett till att tusentals irakier fått ställa in helt legitima utlandsstudier och utlandsresor.

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari besöker inom kort Sverige för att försöka klara ut den passkandal som skakar landets ambassad i Stockholm. Nyheten om det irakiska statsrådets besök har redan börjat kritiseras. Från turkiskt håll anser man att det är en skenmanöver, Zebari är också kurd och står Iraks ambassadör i Sverige nära och kommer till Sverige för att rädda sina landsmäns ansikte.

Skandalen har också fått efterverkningar i Bagdad. Man har börjat utfärda nya säkrare pass men den som vill ha ett sådant måste bege sig till inrikesministeriet i Bagdad. Många utlandsirakier tvekar inför att åka till det oroliga Irak. Många shiiter tvekar även inför att ta sig till ett ministerium som står under strikt sunnitisk kontroll.

RELATERADE ARTIKLAR:


– ”Efterlysta terrorister får skydd i Sverige”, Metro
– Ministersbesök ska lösa passkandal, Sydsvenskan