På söndag kommer Iraks framtid att debatteras på Axess Television, som är en frikanal i det digitala marknätet. I programmet om Iraks framtid kommer ambassadör Rolf Ekéus, folkrättsexperten Cecilia Hellman och den prisbelönte frilansjournalisten att medverka. Eventuellt kommer även FN:s generalsekreterare, Kofi Annan, att finnas tillgänglig för kommentarer via satellit-länk.

Varje helg sänder Axess Television kunskaps- och bildningsteve inom områdena samhälle, kultur och vetenskap. Till skillnad från de flesta kanaler gör Axess inte TV för en tänkt målgrupp som de ständigt försöker anpassa sig efter. Kanalen har i grunden en publicistisk idé och den är att erbjuda kunskap, kultur och samhällsdebatt på en hög och tilltalande nivå.

Nuri Kino har de senaste åren vid flera tillfällen blivit inbjuden att sitta i tv-morgonsoffor för att debattera bland annat integrationsfrågor. Men han har valt att kategoriskt tacka nej. Varför valde han då att tacka ja till detta?

– Jag har aldrig haft för avsikt att bli offentlig på det sättet. Situationen för assyrier (syrianer och kaldéer) i Irak är akut och behöver belysas så mycket som det går. Det, och Axess tv:s professionella teams engagemang har gjort att jag tackat ja.

Så här presenteras söndagens program, Studio Ekdal, på Axess Televisons hemsida:

Minoriteterna i Irak har hamnat i en mardrömslik situation efter USA:s invasion 2003. I skuggan av den uppmärksammade maktkampen mellan kurder, sunni- och shiamuslimer förföljs och fördrivs bland annat de kristna assyrierna. Vad händer efter dödsdomen mot den irakiske exdiktatorn Saddam Hussein och bakslaget för republikanerna i det amerikanska kongressvalet? Studio Ekdal leds av Dagens Nyheters politiske chefredaktör Niklas Ekdal. I veckans program diskuteras Iraks framtid efter Saddam Hussein och Georg W Bush.

Har ni inte tillgång till kanalen kan ni se hela programmet på kanalens hemsida.