Det blåser en frisk vind i den Assyriska ungdomsföreningen i Örebro. En ny engagerad och taggad styrelse ska återinföra föreningen som en mötesplats för folket. ”Vi vill ge tillbaka vad vi har fått från våra föräldrar,” säger Ninos Gevrie som är ordförande.

Det ska bli fest, filmkvällar, matlagning, föreläsningar, läxhjälp och mycket mer, lovar den nya styrelsen i Assyriska ungdomsföreningen i Örebro.

– Alla är hungriga. Vi vill börja direkt med olika aktiviteter. Vi har redan börjat med att fira Hano Qritho dagen och ska ha en Ha Nison fest, säger Gevrie.

Hano Qritho är sista dagen före fastan, som den svenska fettisdagen, och Ha Nison är det assyriska nyåret.
 
Styrelsen som består av sju personer i åldrarna 20 till 30 har redan fått bra respons på Hano Qritho dagen. Nu lägger de ner alla sina resurser på Ha Nison festen och hoppas locka dit ännu fler.

– Vi har bjudit in vår lokala sångare Gabi Hanna som ska sjunga för oss på assyriska. Vi kommer att börja vid sex tiden så att det inte blir för sent för barnfamiljerna, säger Izla Chabe, vice ordförande.  

Men det är inte allt som finns på agendan.

– Eftersom vi inte firade den internationella kvinnodagen kommer vi att ha en överraskning för kvinnorna, säger Chabe.

Styrelsen diskuterar redan framtida fester och hoppas på att kunna samarbeta med andra föreningar för fler och större aktiviteter. 

När föreningen först startade på 80-talet fanns det många olika aktiviteter och projekt på gång, men under det senaste decenniet har det avtagit.

– Vi har alltid varit aktiva, men sen har det inte hänt något här i stan och det känns som om vårt folk inte finns här längre. Vi vill ha samma känsla här som förr. Alltså ha en mötesplats där alla kan samlas, säger Gevrie.  

Chabe berättar att målet är att få folk dit dagligen med fokus på barn och ungdomar.

– Jag tycker det är jätte viktigt att vi engagerar oss i vår förening. Vi växte upp med föreningen som en mötesplats som man som barn såg fram emot att gå till. I och med att jag fick uppleva detta vill jag att även andra barn ska få uppleva samma sak, säger Chabe.