Inför återstarten av Norrettan tar Assyriskas ordförande, Sargon De Basso, chansen att dra riktlinjerna inför andra halvan av serien. Det är peptalk till både spelare, ledare och inte minst supportrar.

I årets startelva av Assyriska återfinns endast Pierre Bengtsson och Andi Tompuu från föregående år. Hög spelaromsättning är – rent sportsligt – svårhanterligt för vilken förening som helst. Trots detta går Assyriska ur halvtidsvilan med en god serieledning.
 
Någon lär ha sagt att om förutsättningarna tillåter det – så skall vi dansa oss igenom Norrettan. Efter halva säsongen säger jag att det är en definitionsfråga, då bortamatchen mot Boden snarare liknade krigsdans. Samtidigt finns de som säger att kämparinsatsen i Boden var årets kanske hittills viktigaste match. Glädjen bland killarna var genuin, förlösande – rent ut sagt underbar. Lenell gör sitt yttersta för att svetsa samman laget – och tiden talar för Assyriska.

Assyriskas styrelse har satsat stort och i vissa fall lyckats attrahera välmeriterade spelare till årets Norretta – detta är långt ifrån en självklarhet i fotbollens värld.

Men förra årets erfarenhet visar att inga supervärvningar i världen garanterar seriesegrar eller resultat. Spelarna som lämnade Assyriska återfinns idag i Allsvenskan eller Superettan. Men i samma lag och i Assyriskas färger räckte de inte för att hålla oss kvar i andra divisionen. Receptet på framgång är därför annat än bara spektakulära värvningar.

Assyriskas styrelse har sagt att – om ekonomin tillåter det – så kan det bli aktuellt med en spelarvärvning under sommarfönstret. Väl utvald i syfte att förstärka truppen. I annat fall skall egna talanger lämnas företräde. Aday Kaplan, Mattias Genc och Narsai Shaba har därför lyfts upp till A-laget. Att skapa en sådan tradition ger avkastning. Det visar inte minst Elias Merkes.

Assyriskas ungdomsverksamhet har på ett imponerande sätt lyckats avla pojklandslagspelare under årens lopp och så även i år. Dessa killar skall veta att i Assyriskas A-lag finns det plats och karriärmöjligheter, bara de jobbar ihärdigt, målmedvetet och lojalt.

Listan över allsvenska spelare från Assyriska kan göras lång: Djurgårdens IF (Stefan Batan), Örebro SK (Fredrik Samuelsson), GAIS (David Durmaz, Christos Christoforidis) med flera. Det är med stolthet jag konstaterar att fotbollsspelare – med meriter från Assyriska – uppbringar ett konkret marknadsvärde i dagens fotbollssverige. Kennedys livsöde är överkurs.

Det skall för alltid vara något fint att representera Assyriska.

Årets Assyriska har spelarmaterial för att vinna serien. Det vet alla som kan fotboll. Men årets Norretta avgörs inte av vilket lag som står för mest spektakulära värvningar. Förstaplatsen vigs åt det lag med harmoni i spelartrupp och föreningen som krävs för att vinna en serie. I denna ambition har vi alla ett stort ansvar.

För även om vi önskar annat så är fotbollsspelare inte mer än människor. De behöver uppmuntran och med positiv anda i föreningen så kommer resultaten. Därför tar vi en match i taget och stöttar våra spelare – hela säsongen ut. Dansen fortsätter mot Timrå på söndag. Jag låter det vara osagt om det blir krigsdans eller kanske assyrisk ringdans.