Den före detta miljöministern i Irak, Sargon Lazar är en fri man efter att en högre instans ogillat domen mot honom om korruption.

Under lördagen kom nyheten att högsta domstolen i Irak ogiltigförklarat domen mot Sargon Lazar Slewa och att han satts på fri fot.

Det var den fjärde november i år en domstol i Irak dömde den förre miljöministern för korruption. Sargon Lazar Slewa dömdes till två års fängelse och böter på 280 000 dollar. Enligt domen hade han under sin tid som minister utnyttjat sin makt för att stoppa offentliga medel i egna fickor. Han var den förste politikern på den nivån att anklagas för korruption.

Domen sågs av många som ett försök att ytterligare klämma åt minoriteterna i Irak. Sargon Lazar Slewa är assyrier och medlem av det största assyriska partiet i landet, Assyrian Democratic Movement, ADM. Han saknar dock mäktiga beskyddare som många andra högt uppsatta politiker från de shiitiska, kurdiska och sunnitiska grupperna.

Hans part, ADM, gick tidigt ut till hans försvar och menade att domen var politisk och utan substans. Nu har alltså en högre instans gett både honom och ADM rätt i frågan. Segern ses som ett styrkebesked för ADM och för den assyriska minoriteten.

Tillsammans med andra icke-muslimska grupperingar i parlamentet kämpar nu ADM för att lagen gällande minderåriga barn vars föräldrar konverterar ska ändras. Irakiska parlamentet röstade nyligen för att minderåriga barn automatiskt ska bli muslimer om den ena föräldern är muslim eller konverterar till islam.

Oavsett utgången visar både rättegången mot Lazar och lagen om minderåriga att minoriteterna ständigt riskerar att utnyttjas och marginaliseras i det påstått demokratiska Irak.