I helgen hade Assyriska Riksförbundet ordförandemöte i Göteborg, dit nästan samtliga föreningar hade skickat sina representanter. Stora frågor som diksuterades var bland annat lokalfrågan i Södertälje och den svenska stavningen av Hujådå, men det som kommunikén kom att handla om var det eskalerande våldet mot vårt folk i Irak och ARS starka kritik mot svensk public service.

”Den senaste veckan har vi konstaterat att en obetald TV-licens är värd mer än ett avhugget huvud sänt i paket till anhörig”

Avhuggna huvuden, kidnappningar och våldtäkter har blivit vardagsmat för assyrierna i Irak. Medan västvärlden ställer sig frågan huruvida ett inbördeskrig pågår eller inte har syndabockar utsetts, det är de kristna i landet och våldet mot dem har eskalerat lavinartat. Intentionerna är glasklara: Den etniska rensningen ska fullföljas.

Assyrierna i Irak är utan skydd helt försvarslösa och utsatta för blodtörstiga grannars godtycke, av såväl kurder som shia- och sunnimuslimer.

Svenska medier har ofta negligerat den assyriska tragedin med motiveringen att det är för få människor som skändas, för få som drabbas. Men sedan första Irakkriget har över en miljon människor flytt landet och tusentals har mördats, misshandlats eller våldtagits. Bara efter den senaste invasionen beräknas över 300 000 ha flytt. Dagligen når oss rapporter om brutala övergrepp. Inte ens i de assyriskt dominerade områdena får assyrierna någon ro.

Svenska medier har ofta hänvisat till internationella medier som argument för sin tystnad. Efter lång förtvivlad kamp har äntligen internationell media på allvar fått upp ögonen för den tragedi som utspelar sig varje dag i Irak. Men Sverige har både politiskt och medialt varit förhållandevis tyst. Det är anmärkningsvärt och sorgligt för oss som utgör cirka en procent av Sveriges befolkning med assyriskt ursprung.

Vi vill uppmärksamma er om en pågående utrensning och en hjärtskärande tragedi som sorgligt nog har ramlat mellan storpolitiska intressestolar men inte desto mindre är en direkt följd av ett storpolitiskt spel. Internationella krafter har inte hörsammat protester före kriget, vädjan om skydd eller stöd att etablera en egen frizon för assyrierna i Irak. Och nu offras ursprungsfolket i landet både av politiker och av media.

Vi vädjar om ansvarstagande och uppmärksamhet för den tysta utrensningen. Den onda utvecklingen måste stoppas, annars utplånas en mångtusenårig tradition och historia i Irak vars rötter sträcker sig till civilisationens vagga mellan floderna Eufrat och Tigris.

Assyrierna måste få en egen frizon i Nineveh-området med skydd av FN eller USA, det är det minsta omvärlden kan göra.

Den senaste veckan har vi konstaterat att en obetald TV-licens är värd mer än ett avhugget huvud sänt i paket till anhöriga.

[Kommuniké från Assyriska Riksförbundets ordförandemöte
Göteborg den 21 oktober 2006]