Assyriska åker till Landskrona för att hålla den allsvenska drömmen vid liv. Det är visserligen bara två poäng upp till Häcken, men det skiljer bara ett respektive två poäng ner till BP och Åtvidaberg. De olyckliga slutminuter som Assyriska har haft i de två senaste matcherna, bäddar för ett klassiskt episkt drama. Hoppet är att sagan får ett slut värdigt Hollywood, snarare än en grekisk tragedi.

Jag är egentligen fortfarande arg att omständigheterna har gjort att Assyriska måste lita till hoppet istället för att ha avgörandet i egna händer. Det som synts i spelarnas ögon, under träningsveckan som gått, är mycket vilja. Men också frustration. Det är självklart förståeligt att spelarna blir frustrerade när de själva missar i princip allt, och när motståndarna får hål på Jon Rytterbro på sitt första skott på mål.

Men min mening är att frustrationen har kommit för tidigt. Visst har senaste veckornas resultat varit jobbiga, speciellt Häckens omöjliga vändningar med straff på övertid som krydda. Det medan Assyriska, mer eller mindre, har gjort motsatsen och fallit på mållinjen. Det många glömmer (läs: förtränger) är att Assyriska fortfarande har allt i egna händer. Att hamna på kvalplats betyder bara att laget har två matcher till på sig att bevisa att man ska spela i Allsvenskan 2009.

Det jag hoppas få ut av min Landskronaresa är självklart tre poäng. Det jag förväntar mig är ett slit värdigt den assyriska tröjan. Den som inte blöder i en match som denna har inte i laget att göra. Vinner vi inte med en sådan inställning, kan jag åtminstone vara nöjd med att spelarna gjort allt de kunnat. Om jag ser en insats som den jag såg i Åtvidaberg, emigrerar jag till Danmark.

Jag sitter framför datorn strax efter midnatt. Om drygt tretton timmar går Assyriska ut på plan. Förhoppningsvis står jag där med klacken när domaren sätter pipan vid mun. Med två vänner börjar resan redan nu under natten. Vi kunde ändå inte sova så vi tänkte: Varför inte? I med och motgång, tills sista hoppet släcks. Men till skillnad från när jag tittar på film, önskar jag ett riktigt tvättäkta Hollywoodslut idag. 

Edmond Lutaj och Michael Borgqvist har tagit ut följande sjuttonmanna-trupp till Landskrona. Stefan Batan kände sig inte hundraprocentig, men åker med för att kolla hur han mår matchdagen. Nahir Besara åker med som extraman.

Preliminär startelva: Jon Rytterbro – Martin Lorentzon, Filip Bergman, Pierre Bengtsson, Alex – Eddie Moussa, Andi Toompuu, Dennis Östlundh, Stefan Batan – Göran Marklund, Xhevdet Llumnica Avbytare: Ivo Vazgec, Aziz Corr-Nyang, Dinho, Fredrik Samuelsson, Sargon Simonsson, (Nahir Besara)