I ett uttalande kräver nu Olli Rehn, mannen som är ansvarig för Turkiets medlemsskapsansökan i EU, svar från turkarna på varför dom har stoppat offentliggörandet av lagfarterna från år 1915. Kritiken togs först upp av Assyriska Riksförbundet i Sverige och Assyrian/Chaldean/Syriac Association (ACSA).

Turkiet har gång på gång hävdat att landet inte har något att dölja för EU. Men trots det har Turkiets Nationella säkerhetsrådet nu stoppat offentliggörandet av registret över lagfarter från år 1915. Assyriska riksförbundet i Sverige och ACSA uppmärksammade frågan för EU-parlamentarikern Jens Holm (v) som ställde en fråga till Olli Rehn.

Nu har Olli Rehn reagerat och kräver ett svar från Turkiet kring deras agerande. Enligt ACSA har turkarna stoppat offentligggörandet av lagfarterna för att inte sanningen ska komma fram om de riktiga ägarna till stora mängder egendomar i dagens Turkiet.

Om lagfarterna offentliggörs kommer man att kunna se i vilken omfattning egndomar tillhörde assyrier/syrianer/kaldeer, greker och armenier innan folkmorden mot Turkiets kristna minoriteter tog fart i början av 1900-talet , menar dom assyriska organisationerna.