Nahro Beth-Kinne är frilans dokumentärfilmaren som vill berätta assyriernas historia. I sin senaste dokumentär ”Diaspora and the Assyrian Renewal” får vi bevittna uttåget från Assyrien och etableringen i väst.

Utrustad med kamera och en stark vilja att berätta har Nahro Beth-Kinne från Bryssel producerat flera dokumentärfilmer. Den senaste fokuserar på anledningarna till assyriernas flykt till västvärlden. Med arkivbilder, nytt material och intervjuer med olika assyrier försöker han ge tittaren en helhetsbild av de olika villkor som tvingade så många att lämna sitt älskade Assyrien.

”Jag vill dokumentera saker innan det är försent. Det finns så oerhört mycket som ännu inte berättats när det gäller vår folkgrupp, sa Nahro under sitt besök i Sverige nyligen för att visa dokumentären.
”Jag tror att tillvaron i väst har skänkt oss en pånyttfödelse. Vi tänker annorlunda än vi skulle ha gjort om vi inte hade kommit hit. Det är inte bara av ondo”, menar Nahro. 

Diaspora and the Assyrian Renewal är producerad tillsammans med belgaren Vincent Halleux och är totalt en timme lång. DVD:n är textad på franska, engelska, tyska och assyriska.


Kontakta assyriska riksförbundets kansli på kansliet@hujada.com för att beställa ett exemplar.