Ett skadedrabbat Assyriska lyckades hålla nollan mot AIK i ett kylslaget Stockholm. Vädret och underlaget gjorde att bägge lagen fick stora svårigheter att bjuda på värmande spel. Assyriska bör också vara mer nöjt med resultatet då AIK var det bättre laget.

Eftersom matchen sändes via nätet gjorde jag valet att stanna hemma istället. Jag kopplade upp datorn mot teven och fick därmed chansen att titta på Assyriska i hemmets varma vrå. Det enda problemet var att bilden inte höll högsta klass direkt.

När Xhevdet Llumnica byttes in kunde man lika gärna tro att det var Martin Åslund. Som tur är avslöjade Llumnicas teknik vem av dem som var på plan. Det var en Llumnica som bara hade en träning i kroppen, men fick alltså hoppa in på grund av det stora manfallet. Jag måste säga att han såg oförskämt pigg ut för att ha varit borta så länge.

Fler som var bra i matchen var som vanligt Martin Lorentzon. Visserligen var AIKs Martin Mutumba pigg och lyckades rinna igenom ett par gånger, men Lorentzon visade ännu en gång att han är en tillgång på allsvensk nivå. Backlinjen med Lorentzon, Filip Bergman, Lamin Conateh och Fredrik Samuelsson, var den klart bästa lagdelen och höll rent framför Oscar Berglund.

En Berglund som tydligare visade att han kommer att vara Assyriskas första val i målet. Han styrde backlinjen, plockade allt i luften och var herre i sitt straffområde. Hans enhandsräddning där han, likt en panter, tippar bollen till hörna med fingerspetsarna har etsat sig fast i minnet. Assyriska har nu hållit nollan i de tre senaste matcherna.

Däremot har laget bara gjort fyra mål på fyra matcher, varav tre gjordes senast mot Västerås. Med Göran Marklund, Mattias Genc och den precis återvändande Llumnica frånvarande, fick Aziz Corr-Nyang återigen prova på som anfallare bredvid Dinho. De fick en halvlek och resultatet var lika dåligt som när de två spelade ihop senast mot Vasalund. De två ska inte spela på topp ihop.

Spelet blev något bättre när Corr-Nyang fick gå ner till sin vanliga ytterposition och Llumnica kom in efter paus och visade hur man ska behandla bollen. Även i oväder. Egentligen hade Assyriska problem med anfallsspelet matchen igenom. Förutom några läckra kombinationer i slutet, fanns inte mycket att hurra över. Provspelande Diogo Andrade fick inte ut något av sitt spel. Andrade utgick skadad i halvtid.

Anfallsspelet kommer att bli bättre när de intränade passningarna och löpningarna sitter i ryggmärgen. Och när skadefrånvaron ser något ljusare ut. Man måste också ge två innermittfältare den tid det behövs för att bli samspelta. Dennis Östlundh och Mohammed Mbye har inte många spelade minuter tillsammans. Defensivt såg det i stort okej ut. Offensivt lämnade lite att önska.

Av någon märklig anledning fick Merkes först hoppa in som anfallare/offensiv mittfältare. Fråga mig inte varför. Man kan väl säga att det var tur att Bergman blev utvisad så att Merkes fick spela mittback. Hur som helst bådade Elias Merkes inhopp gott. Merkes gjorde sin bästa insats sedan året i division 1.

Till sist vill jag skicka en tanke till AIKs finske U21-landslagsmålvakt målvakt, Tomi Maanoja, som bröt benet. Det såg riktigt otäckt ut och jag önskar honom en snabb återkomst till fotbollsplanen.

Startuppställning: Oscar Berglund – Martin Lorentzon, Filip Bergman, Lamin Conateh, Fredrik Samuelsson – Eddie Moussa, Dennis Östlundh, Mohammed Mbye, Diogo Andrade, Aziz Corr-Nyang, Dinho

Avbytare: Jon Rytterbro, Elias Merkes, Xhevdet Llumnica, Gabriel Rhawi