Assyriska FF, Södertäljes enda elitlag i fotboll, har goda chanser att ta klivet upp i allsvenskan. Med åtta omgångar kvar ligger laget på andra plats i superettan. Hujådå har frågat stadens politiker vad ett avancemang skulle innebära för en stad som Södertälje.

Hur är det med fotbollsintresset bland Södertäljes politiker egentligen? Brukar de gå på fotboll och vad anser de om värdet av att ha ett lag i allsvenskan? Hujådå har förhört sig om hur det ligger till genom att intervjua medlemmarna i kommunstyrelsen och Kultur -och fritidsnämndens ordförande Besim Aho.

1. Tror du att Assyriska spelar i allsvenskan nästa år?
2. Vad skulle det innebära för staden Södertälje?
3. Hur många matcher har du varit på i år?

Anders
Lago
 (s)

1. Ja! 2. Det innebär mycket både för Södertälje och för Assyriska. Det skapar engagemang och sammanhållning i Södertälje. Vi får chansen att se fotboll på högsta nivå. Södertälje och Assyriska kommer synas och höras i media, vilket är positivt. 3. 4-5 matcher. 

Besim
Aho 
(s)

1. Jag både tror och hoppas att Assyriska spelar i allsvenskan nästa år.
2. För Södertälje skulle det innebära mycket positivt om Assyriska går upp i allsvenskan. Södertälje är en idrottsstad och om Assyriska går upp så kommer vi befästa denna position. Genom avancemang kommmer Södertäljeborna att kunna se fotboll på högsta nationella nivå och barn och ungdomar får fler förebilder, vilket bara är positivt. 3. Jag har sett Assyriskas samtliga hemmatcher och har som mål att se alla kommande också.

Staffan Norberg (v)

1. Jag tror inget men jag hoppas. Laget har hög kapacitet. 2. Det beror på hur det går och hur laget uppträder. Om laget etablerar sig i allsvenskan så är det positivt för Södertälje och kanske framförallt för självkänslan hos många med assyriskt/syrianskt ursprung och vi andra som stolt skryter om laget när vi träffar vänner från andra delar av landet. 3. 5-6 matcher

Marita Lärnestad (m)

1. Ja. 2. Det betyder mycket för en idrottsstad som Södertälje att ha ett lag i högsta serien. 3. Vet inte hur många men så fort det passar tidsmässigt tittar jag. Ofta i sällskap med min fotbollspelande son.

Ewa Lofvar Konradsson (mp)

1. Ja, det vore kul och det tror jag faktiskt eftersom jag är en optimistisk människa som tror på det lag jag håller på. Läget ser ju dessutom väldigt gynnsamt ut nu när de ligger på allsvensk plats och Stefan Batan är tillbaka. 2. Det skulle vara väldigt positivt för Södertälje som stad. Södertälje skulle synas mer i media och sportsliga framgångar är alltid positivt. Jag tror också att det är bra för södertäljeborna. Det skapar ett gemensamt intresse och fler kommer gå på matcherna.

Robert Halef (kd)

1. Jag tror att Assyriska kommer att spela i allsvenskan nästa år. 2. Södertälje kommer att få mer uppmärksamhet medialt. 3. Jag har inte varit på någon match i år.

Tage Gripenstam (c)

1. Ja 2. Vi stärks ytterligare som idrottsstad och att mångfalden är en tillgång, utan Assyriska och Syrianska skulle inte fotbollen vara så framgångsrik. Vi blir intressanta för sportmedia vilket är plus för Södertälje – bara vi slipper huliganerna. 3. Tyvärr ingen än så länge.

1. Om den goda formen håller i sig talar mycket för att Assyriska återvänder till fotbollens absoluta finrum. 2. Det betyder naturligtvis väldigt mycket för Södertälje om Assyriska spelar i allsvenskan nästa år, såväl för stadens image och framtidstro som för att locka fler ungdomar, både tjejer och killar, att syssla med något vettigt och kul på fritiden. 3. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att följa någon hemmamatch från läktarplats under senare tid.

[Foto: Anders Lago – Göran G Johansson / Besim Aho – sap.se / Staffan Norberg – Pia Lundquist / Marita Lärnestad – Pia Lundquist / Ewa Lofvar Konradsson – Göran G Johansson / Robert Halef – Göran G Johansson / Tage Gripenstam – Göran G Johansson / Mats Siljebrand – Pia Lundquist]