Assyriska tappade sina första seriepoäng mot Väsby United i Norrettans femte omgång igår. Det var Dennis Östlundh som, på en frispark, stänkte in 1-1 målet i 94:e minuten och räddade Assyriska från sitt första nederlag denna säsong. Resultatet placerar Assyriska i fortsatt serieledning.

Assyriska kom till Vilundavallen med fyra raka segrar i bagaget, samtliga på konstgräs. Igår skulle laget för första gången testa sina vingar på naturgräs och hade den senaste veckan förberett sig genom att träna på sin gamla arena, Bårsta IP. Assyriska hade med andra ord både gott självförtroende och god beredskap; två ingredienser som mycket väl kunde ge tre poäng mot Väsby.

Peter Lenell valde att starta med samma uppställning som så bekvämt avfärdat Gröndal i förra omgången. Till en början såg det också ut att gå vägen. Assyriska rullade boll och hittade bra löpvägar mellan de grönklädda Väsbyspelarna, men lyckades sällan komma till de avgörande avsluten. Närmast kom väl Aziz Corr-Nyang som var väl påpasslig när målvakten lämnade retur på ett tungt distansskott från Dennis Östlundh. Men Väsby var inte heller helt ofarliga, de stack upp och oroade försvaret ett antal gånger. När Assyriska inte lyckades förvalta sina chanser var det istället Väsby som, med halvlekens sista spark, tog ledningen. Målet föregicks av en tilltrasslad situation där Assyriska inte lyckades få kontroll på bollen och rensa undan den. Istället hamnade bollen hos målfarlige Saiho Jagne som, från nära håll, skickade in bollen bakom en chanslös Stojan Lukic.

I pausvilan bytte Lenell ut sin högerspringare, Eddie Moussa, mot hete fransosen Gerald Forschelet, som tyvärr misslyckas bli den injektion som laget behövde. Forschelet agerade väldigt tafatt, tappade bollen och misslyckades med det mesta han företog sig. Det syns tydligt att Assyriska blev stressade av ett klokt spelande Väsby som skickligt krympte ytorna och spelade med hög press. Assyriskaspelarna begick enkla misstag som ledde till många felpass, fel beslut och tama avslutningar. Det krampaktiga spelet påminde om förra säsongen. När Assyriska inte kunde få ordning på sitt spel, var istället Väsby, som vid två olika tillfällen, kunde ha utökat sin ledning.

Matchklockan går väldigt snabbt och det ser ut som om Assyriska kommer att inkassera sin första förlust för säsongen. Men precis när publiken, i ren frustration, började lämna Vilundavallen blåste domaren frispark för Assyriska. Matchtavlan visade på 94 minuter när Dennis Östlundh klev fram, rättade till bollen och krutade sedan upp den i nättaket. Plötsligt hade det som känts omöjligt blivit ett faktum. Publiken exploderade i euforiskt glädje och de Assyriskasupportrar som hunnit lämna arenan, och som hört jublet på avstånd, vågade inte hoppas på att Assyriska kvitterat. De trodde istället att Väsby utökat sin ledning, men förstod ganska snart att så inte var fallet.

Den här ”segern” vågar jag påstå är den viktigaste Assyriska tagit hittills. I en match där många av spelarna underpresterar visar Assyriska att de aldrig ger upp, tills herren med visselpipan visslat färdigt. I mångt och mycket utgör vinnarskallen Dennis Östlundh den avgörande faktorn. Idag visade han återigen varför Assyriska gjorde allt för att han skulle dra på sig Assyriskatröjan för en andra sejour i klubben. För trots att Östlundh idag gör en ganska medioker insats, med ovanligt många felpass, visar han till slut varför just han är oersättlig i Lenells startelva.

Idag var det inte många spelare som nådde upp till normal standard. De spelare som förtjänar ett extra omnämnande är Marin Lorentzon, Xhevdet Lumnica, Dennis Östlundh och Andi Toompuu. Lorentzon var, i princip, prickfri i sitt försvarsarbete och sina uppspel. Lumnica löpte mycket och skapade ytor för sig själv och sin anfallskollega. Östlundh gjorde det viktiga målet och Toompuu är spelaren som, i det tysta, gör det otacksamma grovjobbet. Det är bra att den här svackan kom igår och inte i derbyt nu på torsdag. Det är också viktigt att spelarna kommer ner på jorden och inte tror att serien, redan efter fyra omgångar, är vunnen.


Laget:
Stojan Lukic – Martin Lorentzon , Pierre Bengtsson, Lamin Conateh , Tony Mahr – Eddie Moussa (46 Gerald Forschelet), Dennis Östlundh , Andi Toompuu, Aziz Corr-Nyang (62 Göran Marklund) – Xhevdet Lumnica, Andreas Haddad (78 Charles Sampson).