9-åriga Melisia Younan blir ledsen när hon tänker på vad som händer med assyrierna i Irak. Nu har hon och syskonen börjat pärla armband med texten ”Free Assyria” som dem säljer. Pengarna ska skänkas oavkortat till välgörenhet. ”Jag vill hjälpa de assyriska barnen som flytt sina hem, säger hon”

Bokstav för bokstav, pärla för pärla. Den tunna tråden hålls stadigt och träs med utvalda pärlor. En efter en. Melisia Younan sitter på vardagsrumsgolvet och jobbar koncentrerat. Hon har tappat räkningen på vilket armband i raden det är hon gör. Sedan nyheten spreds på Facebook i måndags har hon, på bara ett dygn, fått hundratals förfrågningar.

– Det är folk från hela Sverige och till och med från utlandet som vill köpa. Det känns jättebra. Det ska gå till mat och kläder till barnen, säger hon.

Förfrågningarna som kommit in har varit över all förväntan. Tillsammans med sina syskon Rany, Ninia och Josef gör de sitt bästa för att möta den stora efterfrågan. Ett armband kostar 100 kronor och pengarna skänks oavkortat till assyrierna i Assyrien.

– Jag har drömt mardrömmar i en hel vecka på grund av det som händer vårt folk. Men sedan vi började med detta så har jag sovit med lite bättre samvete, säger Ninia, 24 år.

Syskonskaran har länge känt en frustration och maktlöshet över situationen i Ninevehslätten. De diskuterar ofta i familjen hur de kan hjälpa till. Och fastän det varit självklart för dem att skänka pengar så har de känt att det varit otillräckligt. Men genom detta initiativ tycker de att de åstadkommer mer.

– Visst, jag kan skänka pengar varje månad men det är stor skillnad på att få 300-400 andra personer att skänka 100 kr var. Det får en helt annan spridning, säger Josef, 27 år.

Ninia flikar i:

– Och det här handlar inte bara om pengar. Genom armbanden så väcks uppmärksamhet kring frågan. Folk undrar vad det är man har runt handleden och det skapar diskussion. 

Idén om armbandet väcktes av Rany, 22 år, när han var på väg hem från en träning med fotbollslaget Assyriska BK, och återigen började grubbla över sin maktlöshet över situationen. 

– Jag kände att herregud, jag måste göra något. Och då föddes idén. När jag nämnde det för Melisia så sa hon direkt: ”kom vi åker till den affären, där finns pärlor att köpa”. Sedan var karusellen i rullning.

Storebror Josef säger att responsen från folk har varit överväldigande.

– Vi har fått så himla bra reaktioner. Folk är positiva och vill hjälpa till. Tidigare har jag, varje gång jag läst om något som sker vårt folk, känt mig kraftlös. Som en parasit med ett virus som äter mig inifrån, när jag inte gör något. Men nu har vi gått från snack till konkret handling. 

För att hinna med alla beställningar har St: Gabrielkyrkans ungdomssektion i Göteborg bestämt att hjälpa till med pärlandet längre fram. 

Ännu har inte syskonen Younan beslutat vilken välgörenhetsorganisation de ska skänka pengarna till.

– Men det ska vara en organisation som hjälper vårt folk och som man kan kontrollera hela vägen. Självklart kommer vi redovisa allt, avslutar Josef.

 Klicka här för att beställa ett armband. 

Linda Asmar 
Journalist