Påve Benedict XVI:s tal under förra veckan innehöll en passage som upprörde muslimer över hela världen. Fördömanden haglade in från muslimska ledare i flera länder under dom följande dagarna. I Irak hotade en ny terrorgrupp med att döda alla kristna om påven inte ber om ursäkt inom tre dagar.

Under sitt tal i Regensburg universitet i tisdags citerade den tyskfödde påven en ortodox kejsare från 1300-talet som har skrivit ”Visa mig bara vad nytt Muhammed har bringat och du finner endast onda och inhumana saker, som hans påbud att sprida religionen han predikade med svärdet”.   

Påvens citering fick muslimska ledare att se rött. Det är en felaktig bild av Islam hävdade de och krävde en ursäkt av påven. Ursäkten kom på söndag av en pressad påve. Hittills har flera personer dödats i vad som misstänks vara hämndattacker för Påvens utspel. En italiensk nunna sköts till döds i ryggen i Somalien under söndagen rapporterar BBC.

I Irak spred en tidigare okänd Islamisk grupp ”Fundamentalistisk Islamiska ungdomsbrigaden” flygblad med ett löfte om att döda alla kristna i landet om påven inte ber om ursäkt inom tre dagar.

Två assyrier misstänks ha dödats i Irak under de senaste dagarna till följd av hämndaktioner rapporterar nyhetsbyrån AINA.I Egypten har Koptiska kyrkan utfärdat hårda fördömanden av Påvens uttal i rädsla för nya attacker mot dom kristna kopterna. I Irak har kristna ledare vädjat till premiärministern om skydd och samtidigt uppmanat dom kristna assyrierna i landet att hålla sig inomhus.