Den terroriststämplade PKK-gerillan fortsätter gömma sig i assyriska områden i Norra Irak med anledning av turkiska bombningar.

Ett tjugotal PKK-medlemmar uppges gömma sig i assyriska områden i Norra Irak undan turkiska flygvapnets attacker. Trots vädjanden från byinvånarna att de ska ge sig av så vägrar de tungt beväpnade gerillamedlemmarna att lämna civilbefolkningen i fred.

I norra Irak finns många assyriska byar och de har, liksom de assyriska byarna i Tur Abdin under kriget mellan PKK och den turkiska armén på 1980-talet, fått betala ett högt pris för att våldet igen eskalerat. Under kriget mellan kurder lojala till kurdiska partiet KDP och Saddam Husseins styrkor på 80- och 90-talet använde sig de beväpnade kurderna av samma taktik. De sökte sig till assyriska byar vilket ledde till att dessa skövlades av Saddams armé.

Det finns en uppenbar risk att det turkiska flygvapnet kommer att bomba dessa byar i dess jakt på PKK. Det kunde få förödande konsekvenser för de assyriska byarna.

PKK är ett kurdiskt parti vars gerilla bekämpat den turkiska regimen i årtionden. Ibland har det rått öppet krig, ibland vapenvila. Efter terrordådet i Suruç i Turkiet i juli, som PKK menade att den turkiska staten var delaktig i, mördades två turkiska soldater och Turkiet började bomba PKK-baser i norra Irak.