Assyriske konstnären Hanna Al-Haek är återigen aktuell med en konstutsällning. Nu på fredag ställer han ut på Mobila Konsthallen på Skeppsholmen. Konstutställningar heter Hjältar och Al-Haek ställer ut tillsammans med kända svenska konstnärer som, bland andra, Carl Köhler.

Modigt, kraftfullt, nyskapande, egensinnigt, stort eller småskaligt. Så beskrivs konstnärernas konstverk som ställs ut i utställningen Hjältar på Mobila Konsthallen på Skeppsholmen. Den folkkäre assyriske konstnären Hanna Al-Haek är en av hjältarna. Till utställningen har Al-Haek valt måningar som berör honom på djupet.

– Jag har valt ut  målningar som betraktaren själv ska känna referenser till. Som till exempel målningen ”Gilgamesh söker efter evigheten”, här ska betraktaren själv känna sig som hjälten som söker efter evigheten, berättar Hanna Al-Haek.

Hanna Al-Haek föddes i Syrien och är utbildad vid universitetet i Damaskus. 1977 flyttade han till Sverige och redan ett år senare hade han sin första utställning Flen. Sedan dess har han ställt ut sin konst i en rad europeiska länder. Al-Haek, som har målat sedan 1957 och har hunnit fylla 68 år, berättar att han kommer att måla så länge det finns en gnutta kraft i hans lemmar. Anser han sig vara en hjälte då?

– Jag ser mig själv främst som en människa. Att vara assyrier är dock att vara någons sorts hjälte, det är alla assyrier. Som folk har vi alltid skänkt något till eftervärlden och det är hjältemodigt i sig, säger Al-Haek eftertänksamt.

Leif Magnusson har beskrivit Hanna Al-Haeks målningar:
Hanna Al-Haeks målningar består av element och former som öppnar sig och sluter sig omvartannat. Här finns förföriska locktoner i penseldragen men också dämpade och svårtillgängliga passager. Här finns ljusinsläpp, speglingar och lösa former som är på väg till någonting distinkt men som tillfälligt avstannat, redo att fortsätta för att strax ansluta sig till en överordnad figur.

Personligen tycker jag bäst om Hanna Al-Haeks egna beskrivning av sina verk:

”Jag har två floder inom mig. I en affär köpte jag mig en stor hink som jag sedan fyller med vatten från de två floderna. Sedan låter jag solen möta den till brädden fyllda hinken. Det blir en stark känsla när jag sedan slänger innehållet mot duken, allt händer där.”

Läs mer om Hanna Al-Haek HÄR

VERNISSAGEHJÄLTAR


Datum: 7 maj 2010 (Utställningen finns att beskåda t o m 30 maj 2010)
Plats: Mobila Konsthallen, Skeppsholmen
Tid: 18.00 – 20.00

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inviger 18.05