På sjuttiotalet kom den första stora vågen av flyktingar till Södertälje. Assyrierna trodde att de kom till ett civiliserat land där de skulle kunna behålla sin kultur. Men verkligheten de mötte var en annan. Sveriges Radio har gjort en dokumentär om det som i folkmun, kort och gott, kallas ”raggarbråken”.

Det är en varm sommarkväll i juni, 1977. På parkeringen i 
Södertälje Folkpark rullar ett gäng raggarbilar in. På stora 
scenen spelar dansbandet Curt-Görans. Folk dricker öl och äter 
varmkorv, precis som vanligt.

Men det som börjar som en lugn kväll i folkets park slutar med ett 
blodigt slagsmål. Det är raggare och assyrier som slåss, med 
kättingar, kedjor och domkrafter. Dagen efter vaknar 
södertäljeborna till svarta rubriker: ”Blodbad”, ”raskravaller”, ”Södertälje – en stad i skräck”. I internationell press skriver man att det tickar en rasistisk bomb i Olof Palmes Sverige. Det som många trodde bara kunde hända i USA har tagit sig över Atlanten, till Sverige och Södertälje.

”Dom pratade för högt, dom hade guldkedjor och kavaj mitt i 
veckan”, säger Sture Svensson, gammal södertäljebo. ”Assyrierna ville ta över hela stan. Det var som om vi svenskar inte fick plats 
längre”.

”Efter bråket på Bristol gällde det att tona ner sig själv”, 
säger assyriern George Baryawno. ”Myndigheterna sa åt oss att 
inte gå i för stora grupper. Vi gjorde allt för att bli osynliga”.

”Bråket på Bristol – Sveriges första raskravaller”, är första 
delen i programserien ”Dom Missnöjda – fem program om integration och främlingsfientlighet”. Huvudtiteln ”Dom missnöjda” syftar på det grumliga missnöje som florerade i Södertälje på den tiden, och som bland annat gav upphov till att assyrierna blev så attackerade som de blev. Det är, med andra ord, de främlingsfientliga som titeln syftar på och i den första delen är det alltså raggarna.

Återupplev stämningen bland assyrierna i Södertälje på 70-talet imorgon, lördag kl. 14:03 i Sveriges Radio, P1. Dokumentären är gjord av Siri Ambjörnsson och Emma Janke.