Turkiska staten fortsätter med sina massarresteringar av regimkritiska intellektuella personer. Den här gången har man även gripit författaren och människorättskämpen Ragip Zarakolu. Han anklagas för samröre med kurdiska separatistiska organisationer.

Massaresteringar som började med det ökända Ergenekon-fallet  verkar ha börjat spåra ur helt. Nu har även för regimen och AKP-regeringen obekväma personer och intellektuella börjat gripas godtyckligt. Ragip Zarakolu är en publicist, författare och akademiker som under hela sitt yrkesliv kämpat för mänskliga rättigheter. Zarakolu har mer än 40 rättegångar mot sig för att bland annat ha publicerat böcker som berör det armeniska och assyriska folkmordet 1915 men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters utsatta situation i Turkiet. Första gången han blev fängslad var 1971 då han av militärjuntans statskupp anklagades för att ha haft hemliga relationer till Amnesty International. Han har även blivit åtalad flera gånger för att ha tryckt och distribuerat David Gaunts bok om det assyriska folkmordet.

Den undertryckande politik som tillämpas av AKP regeringen och som går ut på att tysta alla kritiska röster har nu genom att omfatta även författare och akademiker, uppnått nya dimensioner. Således har den turkiska staten ännu en gång visat sitt rätta ansikte. Fängslandet av professor Dr. Büşra Ersanlı och ägaren till bokförlaget Belge Yayınları, Ragip Zarakolu visar att siktet är även inställd på de intellektuella i Turkiet. Den i Turkiet regerande makten signalerar på det viset att den avser att till varje pris tysta ner alla mot makten kritiska röster och kväva alla försök som går ut på att vapnen ska tystas. Turkiet har förvandlats till ett land där journalister, akademiker, författare och politiker fängslas för vad de står för.

Ragip Zarakolu har sedan åratal skrivit för att vapnen ska tystas, orättvisorna mot landets minoriteter ska upphöra och folkmorden ska uppmärksammas. Han har på ett ansvarsfullt sätt och modigt publicerat otaliga skrifter om dessa frågor. På så sätt har han fått massornas kärlek och respekt både inom och utanför Turkiet. Att anklaga en sådan person för samröre med en ”våldsbenägen” organisation är oacceptabelt. Det enda vapen Zarakolu har använt är sin penna och inget annat. Fängslandet av honom är ett slag mot hela rörelsen för mänskliga rättigheter. Vi kräver av och uppmanar AKP regeringen att omedelbart sätta honom på fri fot. Det är endast då som AKP kan visa att de inte är emot ”den fria rösten”. 

Fehmi Barkarmo och Sabri Atman, Seyfocenter