Efter ännu en uppskjuten rättegång verkar det turkiska rättsväsendet förvirrat och ingen vet längre när eller hur det till synes juridiska spelet kommer att få ett slut, meddelar en representant för S:t Gabrielklostret i Assyrien.

Rättegången mot klostret S:t Gabriel i Turabdin som hölls den 14 november 2012 sköts upp igen meddelar Kuryakos Ergun, ordförande för klostrets stiftelse, via ett mail till Hujådå.

Rättegången handlade om muren som går runt klostret och om denna strider mot ägarförhållanden av marken i området eller inte. Det har blivit alltmer uppenbart att den turkiska staten vill på något sätt hitta en anledning för att kunna bötfälla det anrika klostret. 

– Vi börjar tappa räkningen på uppskjutningarna av rättegångarna mot klostret som har pågått i snart drygt fem år och det finns inga tecken på att ett avslut skulle vara nära, säger Ergun till Hujådå. 

Nytt rättegångsdatum är satt till den 16 januari 2013 och den 15:e december kommer turkiska myndigheter att ännu en gång granska dragningen av klostermuren.

Så länge assyrierna i Sverige bedriver verksamheter kring det assyriska folkmordet i Turkiet 1915, kommer det inte att bli lättare för assyrierna som lever i Turkiet, har turkiska myndigheter deklarerat vid olika träffar med assyriska riksförbundets representanter under årens gång. 

Simon Barmano