Programmet Nyhetsbyrån i SVT går under devisen djärvare samtal om saker vi pratade om eller glömde att prata om i nyhetsveckan som gick. I denna veckas avsnitt tog panelen upp det uteblivna regeringsbeskedet om Seyfo/Folkmordet 1915.

Det är komikern och skådespelaren Özz Nujen, en av panelmedlemmarna i Nyhetsbyrån, som på fråga om vad som fått honom att studsa i veckan lyfter fram rubriken ”Ett år utan svar om erkännandebeslut”, hämtad från en artikel i Hujada.com. Han uttrycker sin besvikelse över den svenska regeringens agerande sedan erkännandebeslutet kom den 11 mars 2010.

– Det är ju drygt ett år sedan vår riksdag erkände att det som skedde mot armenierna, assyrier/syrianer och kaldéerna var ett folkmord 1915. Det har gått nu över ett år och regeringen och UD då har fortfarande inte implementerat det här i vår utrikespolitik och vårt sätt vara gentemot resten av världen, säger Özz Nujen i TV-programmet.

Han vänder sig också mot att Carl Bildt bett om ursäkt för de folkvalda riksdagsledamöternas majoritetsbeslut om att erkänna Seyfo/Folkmordet 1915.

Nujen får medhåll av övriga panelmedlemmar i programmet. Utrikesreportern Britt-Marie Mattsson menar att man inte kan göra den distinktion mellan regering och riksdag såsom Reinfeldt gjorde efter beslutet i mars. Det måste finnas en samklang mellan dessa förtydligar Mattsson. Från förläggaren Annika Beijbom är det raka besked när hon kommenterar regeringens vägval hittills i frågan.

– Jag tycker att det är under all kritik att säga att svenska regeringen inte kan driva den här politiken trots att riksdagen har sagt sitt om detta, säger Beijbom.

Veckans avsnitt av Nyhetsbyrån har enligt Mediamätning i Skandinavien setts av nära 400 000 personer. Programmet finns fortfarande tillgängligt på SVT Playfram till och med den 14 april 2011. Seyfo/Folkmordet 1915 tas upp 6:40 minuter in i programmet