Kommer Sveriges nya regering att erkänna folkmorden på assyrier och andra folkgrupper år 1915 eller blir det fortsatt tyst? Utrikesminister Margot Wallström signalerar en kursändring.

Sveriges nya utrikesminister Margot Wallström har inget rakt besked gällande ett regeringserkännande av folkmorden på assyrier och andra etniska folkgrupper i dåvarande Ottomanska riket. Till tidningen Dagen säger hon: 

– Jag utesluter ingenting men säger bara att vi måste få chansen att förbereda oss så att vi får göra det på ett grundligt sätt.

Hennes parti, Socialdemokraterna har sedan 2009 ett kongressbeslut på att verka för ett erkännande av folkmorden i Sverige och inom EU och FN. Socialdemokraternas tidgare utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin förklarade i ett utspel tidigare i år att Socialdemokraterna kommer att göra regeringspolitik av riksdagens erkännande från mars 2010 om de kommer till makten. 

Den nya regeringens snabba tillkännagivande av ett erkännande av Palestina har ökat trycket på att även erkänna Seyfo, medger Wallström i intervjun i tidningen Dagen.

– När vi nu så tydligt i regeringsförklaringen säger att vi ska erkänna Palestina är det klart att det väcker till liv alla frågor om andra erkännanden också, säger Wallström. 

Från Assyriska Riksförbundets sida är förväntningen att politikerna ska hålla sitt löfte. 

– Vi utgår från att ett erkännande kommer och vi kommer att ligga på regeringen i bland annat denna fråga. Det ska egentligen vara självklart efter alla löften vi har fått, kommenterar förbundsordförande Afram Yakoub.