Moderaterna gjorde sitt bästa valresultat någonsin, men trots detta fick alliansen ingen egen majoritet då övriga partier backade. Socialdemokraterna backade med fyra procent och det öppnar för Sverigedemokraterna chansen att få spela den vågmästarroll de längtat efter.

I riket fick alltså alliansen fortsatt förtroende, men i assyriernas huvudstad Södertälje gick Socialdemokraterna fram och ser ut att få egen majoritet denna mandatperiod. Som kontrast verkar främlingsfientliga Sverigedemokraterna få störst mandat i just Södertälje av alla Sveriges kommuner, där man enligt de första prognoserna ser ut att bli tredje största partiet.

Med egen majoritet kan Socialdemokraterna styra Södertälje utan att behöva förlita sig på samarbete med andra partier. På riksnivå blir det inte lika lätt, där kommer alliansen att behöva ingå samarbete med antingen Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet. Redan på valnatten gjorde dock Reinfeldt klart att hans regering kommer att nobba SD och därmed kan enda alternativet vara MP.

MP har dock ställt sig kallsinnigt till förslaget även om det skulle innebära en ministerpost. MP:s partiledare Maria Wetterstrand förklarade att hon inte kunde acceptera en post som miljöminister i en regering som har planer att bygga tjugo nya kärnkraftverk.

Mona Sahlin var väldigt besviken över partiets resultat och ledsen över att SD kommit in i riksdagen. Sahlin hade dock ingen avsikt att avgå utan var beredd att fortsätta kampen.

Vänsterledaren Lars Ohly var arg och full med kampvilja mot främlingsfientliga SD. Redan vid ingången till SVT:s sminkrum vägrade han bli sminkad i samma rum som SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även om det totala rösterna inte är räknade kan vi konstatera att Sverige står inför ett nytt politiskt landskap. Den närmaste veckan kommer valresultatet att befästas och då kan vi eventuellt presentera vilka assyrier som kommit in i riksdag, kommunfullmäktige och landsting.