Ett omstrukturerat Assyriska lekte bort Boden i jakten på Superettan. Slutresultatet blev 3-0 men kunde lika gärna ha slutat 7-2. Nyförvärvet Thomas Lekander gjorde två mål och den återuppståndne Dennis Östlundh gjorde ett på en läcker frispark som hör hemma i en högre division. För övrigt andades hela matchen i upprättelsens tecken.

Efter att ha skämt ut sig i matchen mot Valsta förra veckan ryckte Assyriska upp sig rejält. Men förutsättningarna kunde, som vanligt, ha varit bättre. Andi Toompuu var avstängd och lagkaptenen Göran Marklund är återigen skadad. När inte heller den naturlige ersättaren för Marklund, Andreas Haddad, kunde spela fick Michael Borgqvist hitta en ny konstellation.

När en trio, som har åstadkommit nästan hälften av lagets mål hittills, är borta är det naturligt att känna oro. Men Assyriska har börjat forma en spelidé som fungerar även när nyckelspelare är borta. Den här gången klev Lekander fram med det förlösande första målet och avgjorde sedermera tillställningen med det avslutande 3-0 målet. Och då hade inte matchuret passerat matchminut tjugofem. Extra skönt måste det ha varit för Lekander efter den senaste matchen då han hade en minst sagt svettig afton. Brima Koroma gjorde med Lekander som Damien Duff gjorde med Alexander Östlund i Sveriges träningslandskamp mot Irland, som vann med 3-0 och Östlund försvann ur landslaget för alltid(?). Östlund måste allvarligt ha funderat på att byta ut sin fotbollskarriär mot korpspel i curling. Lekander måste ha haft liknande tankar under matchen mot Valsta.

Som tur är trodde Borgqvist mer på Lekander än Lars Lagerbäck trodde på Östlund. Borgqvist flyttade upp Lekander på sin naturliga lekplats och det medförde tydligt bättre kvalitéer än senast. Två mål, två ribbskott och kunde dessutom ha fått en assist om Xhevdet Llumnica ställt in siktet innan matchen (alternativt pratat med en idrottspsykolog). Med Lekander på mittfältet fick nu Lamin Conateh åter plats i mittförsvaret. En liten revansch för honom också som var petad i senaste matchen att komma in och hålla nollan. Uppriktigt sagt så var försvaret mycket bra denna match. Visst hade Conateh hela backlinjen till hjälp, men det han tillför, förutom oslagbart huvudspel, är något de backkollegorna inte har; nämligen aggressivitet. Den typ av stridslystnad som sätter respekt hos motståndaren. Sen att han likt sin landsman Aziz Corr-Nyang ibland verkar helt oskolad är en helt annan femma.

Bäst under första halvleken måste ändå ha varit den ofta bespottade fransmannen Gerald Forschelet. Forschelet, som kanske har bästa CV i Norrettan, har ibland fått oförtjänt kritik. Men å andra sidan om man har meriter från bland annat Bolton och högsta ligan i Belgien får man nog stå ut med att förväntningarna är mycket större på honom än på spelare som spelat i Div 2 i Sverige under samma period som Forschelet varit proffs i Europa. Gerald Forschelets senaste insats var när han kom in i den svåra bortamatchen mot Falu FK med bara minuter kvar och tryckte in ledningsmålet. I matchen mot Valsta var han inte uttagen till truppen men hade nu vunnit Borgqvists förtroende igen. Forschelet tog avstängde Toompuus plats och gjorde det med bravur. Samspelet med Östlund var om inte hundra procentigt så inte långt därifrån. Även om han mattades i andra halvleken var det fransmannens bästa insats i Assyriska-tröjan. Hade jag varit Borgqvist hade jag nog haft svårt att välja innermittfält till söndagens derby. 4-5-1 med Östlundh-Forchelet-Toompuu som tre innermittfältare kanske?

I derbyt går sista teoretiska tåget för våra lokalkonkurrenter i jakten på toppduon. I en match som de måste vinna kan Assyriska spela avslappnat. Men ett derby är ett derby och den som säger att den inte betyder någonting har en större näsa än Pinocchio. Det gäller för Borgqvist att ha samma fingertoppkänsla som tidigare – bortsett från Valsta-matchen vill säga. Inga halvskadade spelare bör finnas på plan. Därför sätter jag ett frågetecken för Marklund och Haddad. Backlinjen skall vara oförändrad med Martin Lorentzon, Pierre Bengtsson, Lamin Conateh och Elias Merkes. Innermittfältet ser jag helst som nämnt ovan. Till vänster har vi Lekander. Enda frågetecknet för mig är om Llumnica skall starta eller inte. Om han gör det blir det på Corr-Nyangs eller Eddie Moussas bekostnad. Varken Moussa, Llumnica eller Corr-Nyang förtjänar en petning just nu. Men om vi ska ha tre innermittfältare på derbyt måste någon av dessa offras. Att inte ha yrvädret Corr-Nyang på plan måste vara något form av tjänstefel. Han är ett ständigt orosmoment för motståndarna. I matchen mot Boden gjorde han ett hästjobb som anfallare och var nära att göra mål flera gånger. För mig står det mellan Llumnica och Moussa. I det här läget är jag glad att jag inte heter Michael Borgqvist på söndag.


BETYG
:

Gerald Forschelet
Thomas Lekander
Lamin Conateh