Den 11 december träffade Assyriska Riksförbundet i Sverige (ARS) ett femtontal medlemsföreningar i Norrköping. Syftet med mötet var att följa upp de beslut som fattats på årsmötet tidigare i år och informera föreningarna om situationen i olika aktuella frågor.

Mötet inleddes med en tyst minut för att hedra de kristna irakier som mist livet i kyrkomassakern i Bagdad och andra terrordåd riktade mot assyrier och andra kristna grupper i landet.

Sait Yildiz informerade sedan om riksförbundets förstudie kring frivillig återvandring samt om situationen för de kristna i Irak idag och den principiella överenskommelse som 16 assyriska organisationer undertecknat. Deklarationenska fungera som riktlinjer för samarbetet i frågor som rör assyrierna i Irak.

En viktig fråga som avhandlades på uppföljningsmötet var hur de tre förbundens gemensamma samarbete och satsningar fortlöpt. Medlemsföreningarna uttryckte bland annat sitt stöd för satsningen på en assyrisk webb-TV kanal. 

– Sedan den 13 november har ARS fått ansvaret att på de tre förbundens vägnar fortsätta driva denna fråga och vi har som mål att starta sändningarna under det första kvartalet 2011, sa riksförbundets ordförande Ilan De Basso som också berättade att man i dagarna förhandlar med en förening om lokal.

Hur man ska behandla material som inte överensstämmer med ARS hållning, exempelvis när det gäller den assyriska identiteten, var ett annat spörsmål som kom upp.

– Det måste man, tyckte exempelvis journalisten Afram Yakoub på en konkret fråga om man skulle publicera repliker från en arameisk organisation på förbundens mediekanaler.

Assyriska föreningen i Södertälje fanns på plats och visade ritningsförslaget på hur den nedbrunna föreningen kan komma att se ut efter uppbyggnaden. Tanken är att det ska bli en ståtlig vit byggnad med utökade grönytor.

– Den kommer att ha Storstockholms största festvåning av den här typen, sa de ansvariga för projektet.

Mötet upplystes också om att föreningen i Tensta/Stockholm kommer att lämna sina lokaler vid årsskiftet på grund av hyressituationen samt att ARS kansli numera huserar i Assyriska Kulturföreningen i Botkyrka på grund av rökskadorna i Södertäljeföreningen.

Med på mötet fanns också representanter för Assyriska FF som berättade om den fotbollsgala man avser hålla tillsammans med förbunden i februari 2011 där man siktar på att samla alla assyriska lag i Sverige. Klubbordföranden gav också ett enkelt tips på hur man som lokalförening kan stödja fotbollsklubben.

– Assyriska FF är inte bara Södertäljes lag, utan alla assyriers landslag, sa Nail Yoken, ordförande i fotbollsföreningen och uppmanade de närvarande föreningarna att bli medlemmar i Club 1974

Riksförbundets ordförande avslutade mötet med att betona att det är viktigt att man nu på bred front samarbetar i de frågor som drivs.

– Vi hade stora förhoppningar på 2010, men fick en rad bakslag. Vi lär oss av det som hänt och blickar framåt. Se fotbollsgalan som ett avstamp för den assyriska rörelsen i Sverige, 2011 blir vårt år, avslutade Ilan De Basso.