Besim Aydin har nyligen gett ut den avslutande delen i sin trilogi om Benjamin från byn Zaz i Tur Abdin.

Aydin bor i Hallunda, arbetar på IKEA och brinner för att sprida böcker bland assyrierna. Han har på eget förlag gett ut flera barnböcker i assyrisk översättning. Bland dem finns klassiker som Pippi Långstrump, Nicke Nyfiken och Mamma Mu. Han har också gett ut den första romanen om folkmordet som utspelar sig i Tur Abdin, I dödens skugga (2006). Uppföljaren heter Den dolda sanningen (2011). Nu kommer den tredje delen, Ett minne ur mörkrets gryning.

Besim, när du gav ut den första delen, tänkte du redan då att det skulle bli tre böcker?

Nej, det gjorde jag inte. Jag var väldigt rädd för vilka reaktionerna skulle bli på den första boken. Jag var inte orolig för hur mycket den skulle sälja eller på någon reaktion från turkisk sida. Jag var rädd för hur vårt folk skulle reagera. Men boken fick ett gott mottagande. En recensent skrev att för första gången läser han något som verkligen fångar hans egna upplevelser. Det här gav mig inspiration att skriva en uppföljare.

Huvudpersonen heter Benjamin. Har han funnits i verkligheten?

Nej, han är en fiktiv person. Men det som händer honom har hänt, men det har hänt olika personer. Man kan säga att han är en kombination av olika personers erfarenheter. Den första boken handlar om Seyfo. Det som Benjamin är med om där bygger mycket på erfarenheterna hos en person som senare blev biskop i USA. I de två senare böckerna, som utspelar sig efter Seyfo, har jag med konstnärligt frihet skapat en berättelse om Benjamin utifrån vad olika personer gått igenom.

Är det här verkligen den sista boken eller blir det en ”trilogi i fyra delar”?

Det här är den sista boken om Benjamin. Han dör i slutet. Men i boken figurerar hans barnbarnsbarn Ilona. Vem vet, jag kanske ännu skriver något där hon är huvudperson.

Hujådå återkommer inom kort med en recension.