Iraks exdiktator avrättades imorse klockan fyra svensk tid. Avrättningen är kontroversiell och har redan väckt olika reaktioner världen över. Medan George W Bush kallar avrättningen för en ”milstolpe för demokratin”, tar utrikesminister Bildt tillsammans med EU avstånd från dödsstraff.

Tidigt imorse, på okänd plats i Bagdad, hängdes exdiktatorn Saddam Hussein. Enligt Mowaffaq al-Rubaie, Iraks säkerhetsrådgivare, var det en mycket effektiv och human avrättning.

– Saddam dog mycket snabbt. Han var nedslagen, men inte rädd när han närmade sig galgen. Han bad inte om någonting speciellt och avstod från att bära den svarta huvan som vanligtvis bärs av dödsdömda, meddelade al-Rubaie.

Den amerikanska regeringen var snabb med att kalla avrättningen för en milstolpe för demokratin och att den verkställdes efter en rättvis rättegång. Man uttryckte också vikten av att USA fortsätter bistå Irak när dess unga demokrati fortsätter att utvecklas. Från svenskt håll kritiserade man själva dödsstraffet och menade att man helst hade sett ett livstidsstraff istället.

– Sverige och Europeiska unionen tar utan undantag avstånd från dödsstraffet. Jag har tidigare uttalat förhoppningen om att dödsdomen mot Saddam Hussein skulle omvandlas till livstids fängelse, säger Carl Bildt.

UD:s Pressmeddelande