Utanför en koptisk kyrka i den egyptiska staden Alexandria briserade en halvtimme efter tolvslaget på nyårsnatten en sprängladdning som resulterade i att minst 21 personer dödades och över 40 personer skakades. Terrorgruppen Islamistiska staten i Irak, som vid upprepade tillfällen attackerat kristna i Irak, har tagit på sig dådet.

Ungefär ett tusen personer hade sökt sig till den koptiska al-Qidiseen-kyrkan/Helgonkyrkan i Alexandria för att närvara vid midnattsmässan och hälsa det nya året. Det var när mässan var avklarad och folket strömmade ut ur kyrkolokalen som den kraftiga sprängladdningen detonerade. Platsen för attentatet var sedan täckt av blod, avslitna kroppsdelar och trasiga kläder.

– Folk var på väg ut ur kyrkan. Själv var jag inne i kyrkan när jag hörde en enorm explosion. Och när jag kom ut såg jag hur flera människor brann, säger en person som fanns på plats till media.

Terrorgruppen Islamistiska staten i Irak som har kopplingar till terrornätverket Al-Qaida har sedan tidigare hotat attackera kristna i Egypten under jul- och nyårshelgen. Det hotet ser nu ut att ha verkställts. Terrorgruppen har i ett uttalande på Internet tagit på sig sprängningen utanför al-Qidiseen-kyrkan/Helgonkyrkan. Även egyptiska myndigheter tycks vara inne på det spåret när det gäller att lokalisera förövarna.

– Attacken bär utländska krafters prägel, sa en talesperson för det egyptiska inrikesministeriet. Initialt talades det om en bilsprängning, men egyptiska myndigheter uppger nu att bombattacken mot midnattsmässan troligen var ett självmordsdåd.

Under nyårsdagen protesterade kristna ungdomar i Alexandria mot kyrkoattacken. Oroligheter utbröt när dessa drabbade samma med först muslimska motdemonstranter och sedan kravallpolis som använde tårgas för att skingra folkmassan.

Anledningen till bombattentatet på nyårsnatten mot kopterna i Egypten ska enligt Islamistiska staten i Irak vara att kopterna håller två kvinnor som konverterat till islam tillfångatagna. Terrorgruppen har hotat att straffa de egyptiska kopterna och fortsätta attackerna på kristna i Irak till dess att den koptiska kyrkan släpper kvinnorna. Företrädare för den koptiska kyrkan förnekar att kvinnorna hålls mot sin vilja.

Terrorgruppen Islamistiska staten Irak har de senaste månaderna trappat upp sin utrensningskamp mot kristna i Irak, en kamp de nu alltså utvidgat till att också omfatta Egypten. Den 31 oktober 2010 attackerade gruppen en kyrka i Bagdad under en pågående gudstjänst och mördade mer än 50 personer. Så sent som under torsdagen denna vecka mördades två personer när Islamistiska staten i Irak attackerade hem tillhörande kristna familjer i Irak.

Kopterna utgör idag ca tio procent av Egyptens totala befolkning på 80 miljoner personer, majoriteten av invånarna ansluter sig till islam. Under de senaste årtiondena så har motsättningar funnits mellan kristna och muslimer i Egypten, och det har ibland lett till sporadiska sammandrabbningar. Bedömare menar att det inte enbart kan förklaras med religiösa skiljaktigheter utan att fördelningsfrågor och det ansträngda ekonomiska läget också har bidragit till konflikter.