Många assyrier i USA är uppgivna inför presidentvalet men många är även entusiastiska för Donald Trump. Facebook-sidan Assyrian Americans for Donald Trump har över femhundra likes.

Det finns ingen statistik i USA som avslöjar hur majoriteten av de cirka femhundratusen assyrierna röstar i presidentvalen. På sociala medier är dock stödet för Trump tydligt. Med femhundrasextio likes är facebook-sidan Assyrian Americans for Donald Trump ett ställningstagande för den kontroversielle kandidaten. Någon motsvarande facebook-sida för Hillary Clinton går inte att finna.

Frank Wolf, tidigare republikansk medlem i representanthuset från delstaten Virgina och engagerad i den assyriska frågan, har uppmanat assyriska företrädare att begära möten med både Clinton och Trump. I ett tal han höll i Washington under ett panelsamtal om Nineveslättens framtid tidigare i år dundrade han: ”If they don’t have time to talk to you, then you don’t have time to vote for them!”.

Många assyrier upplever att president Barack Obama har negligerat frågan om minoriteterna i Irak helt och hållet under sin ämbetsperiod. Under sin valkampanj flörtade han med assyrier i USA genom ett brev där han ställde tuffa frågor till dåvarande utrikesministern Condoleezza Rice.

”What steps is the U.S taking to ensure that Iraq’s Christians and other non-Muslim religious minorities are properly represented in Iraq’s governmental institutions?”, skrev Obama i brevet då. Som president har han av allt att döma helt glömt bort frågan om minoriteternas representation och säkerhet.

I ett av sina tal har Donald Trump ställt den retoriska frågan vad man har gjort för de kristna i Mellanöstern i ett försök att uppmärksamma Obama administrationens misslyckanden. Frågan är vad Trump själv kan eller kommer att göra om han blir president eller om han likt Obama glömmer frågan när han väl är i ”the Oval office”.