Iraks ambassadör till Kanada har rört upp känslor när han uppmanade assyrier att kalla sig för ”kristna irakier”

Abdul Kareem Kaab som är iraks ambassadör till Kanada bad assyrier att kalla sig för irakiska kristna istället för assyrier. Han framförde sin synpunkt i samband med ett besök till den årliga festivalen Carassauga i huvudstaden Toronto. När två assyrier ville ta ett foto med ambassadören och presenterade sig som assyrier från Irak replikerade ambassadören att de borde kalla sig kristna från irak istället.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Assyrier fördömde ambassadörens diskriminerande uttalande på sociala medier. Facebooksidan AX som skapar virala videos om assyriska ämnen släppte snabbt ett klipp där man ger assyrier flera anledningar att göra precis tvärtemot ambassadören uppmaning.

En assyrisk student från Kanada skrev på twitter: ”Ett budskap till Herr Abdul Kareem Kaab; vi är välsignade att vara i Kanada där vi kan fritt identifiera oss som assyrier”. Andra inlägg var betydligt mindre diplomatiska i tonen.

Ambassadörens diskriminerande ord för tankarna till Saddam Husseins tvångsarabisering då assyrier fick officiellt endast identifiera sig som kristna araber eller kristna kurder. Hans inställning avslöjar att det diskriminerande tankesättet mot assyrier lever kvar i den irakiska statsapparaten långt efter Saddam trots att assyrierna nämns i den nuvarande irakiska grundlagen.