Assyriska vann över Väsby med 1-0 och befinner sig på toppen av Superettan. Den hållna nollan till trots, var det offensiven som värmde publiken i kylan. Det var dock inte några kreatörer på innermittfältet som gladde, utan snarare yttermittfältarna med understöd av härligt offensiva ytterbackar. Att sen lagkaptenen var på spelhumör, gjorde inte saken sämre.

Det är svårt att vara kritisk när Assyriska befinner sig på andra plats efter tjugo spelade omgångar. Men Assyriska vore inte Assyriska om kritiken försvann. Tränare har tidigare avverkats på löpande band. Till exempel ”lämnade” Peter Lenell klubben när laget ledde serien 2007. Eftersom det är de sportsliga resultaten som är det viktiga i sammanhanget, kan eventuell kritik lättare viftas bort.

Assyriska hade alltså stort manfall när man tog emot Väsby. Igen. Skador, avstängningar och idiotiska handlingar ledde till en nykomponerad startuppställning. Resultatet blev klart godkänt och tre poäng bärgades hem. Backlinjen bestod av Martin Lorentzon, Elias Merkes, Lamin Conateh och Stefan Batan.

På bilfärden hem från BP matchen var kritiken, som ni kan förstå, ganska hård. Knappt någon kom undan med hedern i behåll och mest kritik fick Alex och Merkes. Alex för sitt obefintliga försvarsspel och sin helt onödiga ”snyting” på en motståndare. Merkes kritik handlade mest om huruvida han fanns där överhuvudtaget eller om vi spelade med tio man. När jag sen sade att han borde få chansen, och helst på sin rätta position, fick jag ”förklara” min åsikt ordentligt.

Men det finns inte mycket att förklara. Hade Michael Borgqvist och Edmond Lutaj petat Merkes efter insatsen mot BP, skulle det ha varit bättre att utesluta honom ur truppen totalt. Självförtroendet skulle sjunka som en sten och klubben skulle ha en missnöjd spelare med dåligt självförtroende. Ett bra drag av tränarparet, men som tyvärr påverkat Sargon Simonssons vara eller icke vara.

Simonsson har hamnat i just den situationen. Från att vara förste inhoppare till ytterbacksposition till att hoppa in som femte back framför backlinjen (?) i slutminuterna mot Väsby. Från bänken såg han Lorentzon göra ännu en kanonmatch och Batan göra en mycket bra insats som vänsterback. Med dessutom Bengtsson och Samuelsson snart tillbaka blir det så gott som omöjligt att få speltid. Chansen uppkom när skador och avstängningar avlöste varandra. Nu känns det mer avlägset att Simonsson skall få en chans.

Utskällningen efter BP matchen påverkade tydligen spelarna på rätt sätt. Conateh var stentuff och till och med Jon Rytterbro var hyfsat stabil. Merkes gjorde det bra som mittback. Efter en något darrig inledning och slarvigt passningsspel stängde Merkes och Conateh igen butiken. Men det var, trots nollan och det hyfsade försvarsspelet, inte defensiven som vann matchen åt Assyriska.

Aziz Corr-Nyang var på riktigt spelhumör efter sin avstängning och gjorde det Azizou gör bäst. Att sätta skräck i motståndarna. Azizou bjöd på sedvanliga dribblingar, skott och -hör och häpna- bra inlägg. Det var oftast Göran Marklund som var riktpunkten för inläggen, men Marklund hade siktet felinställt till en början. Han prickade virket två gånger, missade ett friläge innan han gjorde avgörande 1-0 på Batans fina inspel.

Assyriska hade överlag en bra offensiv med fina kombinationer. Debuterande Mattias Genc höjde sina aktier rejält när han fick spela från start för första gången i år. Spelar han på det här viset vill jag gärna se honom i fler matcher. Enda gångerna orutinen visade sig var när Assyriska hade fina kontringsmöjligheter, men där Genc tog ”förhastade” beslut. När nervositeten lägger sig, minskar även ”felbesluten”. Förutom det visade Genc på stor känsla när han på ett tillslag slog ett välavvägt inlägg med vänstern till en framåtrusande Marklund, som dessvärre inte fick en ren träff.

Vinst med 1-0 och alla är glada och nöjda då? Jag vet inte riktigt. Det har nog inte undgått någon att Dennis Östlundh inte spelat på ett tag. Den offensiva mittfältarrollen har övertagits av Martin Åslund. Den som tycker att Åslund är en offensiv mittfältare alternativt en anfallare räcker upp en hand nu. Tänkte väl det. Jag ställde faktiskt frågan till Borgqvist på presskonferensen angående konstellationen Andi Toompuu-Martin Åslund. Jag undrade om Assyriska medvetet spelar med två defensiva innermittfältare.

Svaret var inte överraskande. ”Nja, Åslund är ju en offensiv mittfältare ´slash´ anfallare, men nej det har väl funkat sådär. Båda var för defensiva i första halvleken, men det blev lite bättre i andra när Åslund hamnade högre upp i banan. Det var okej inte mer. Men det blir inte alltid som man tänkt sig på förhand”, förklarade Borgqvist.

Min kritik handlar inte om att de två spelade. Den handlar mer om vem som var tillgänglig på bänken. När det uppenbarligen inte funkade offensivt, varför fick inte då Nahir Besara hoppa in? Han har bevisat förr att han kan spela på den här nivån. Speciellt när motståndarna är Väsby och inte några skogshuggare från norr som bara sysslar med att ”kötta ner” motståndet. När sen en defensiv kraft behövdes i slutet fick som sagt Simonsson hoppa in och agera defensiv mittfältare. För att Narsai Shaba inte ens fanns på bänken.

Nu är Andi Toompuu avstängd mot Sirius på söndag. Om inte Dennis Östlundh blir tillgänglig betyder det att antingen Shaba eller Besara spelar från start. Valet beror på om man anser Åslund vara offensiv eller defensiv. Den frågan är självklar för mig, och jag hoppas att han får axla den defensiva rollen. Oavsett hade det inte skadat om Assyriskas ungdomar fått några minuter mot Väsby.

Det kan gå fort mellan att sitta på läktaren till att spela från start. Fråga Merkes. Fråga Shaba. Vad händer nu när en handfull spelare är tillbaka? Assyriska är på andra plats i Superettan och har en ypperlig chans att haka på toppen. Valet av spelare som ingår i truppen kan bli skillnaden mellan avancemang eller ej. Det blåser hårt på toppen.

För övrigt gjorde den nya brassen ett piggt inhopp. Han visade fin känsla i fötterna och att han är ”smartare” i sitt spel än Dinho. Men å andra sidan är nittionio procent av spelartruppen också det. Det är däremot för tidigt att säga om Everton Alexandre Lemos blir en tillgång i Assyriska eller inte.

  Göran Marklund
   Aziz Corr-Nyang
  Stefan Batan