Simon Kaplo, främst känd för sångerna ”Babel Babel” och ”Naum Faik”, har släppt ett nytt album. Albumet är det sjätte i samlingen och innehåller 13 spår i ny modern assyrisk tappning. Av de tretton sångerna är hela elva av dem skrivna och komponerade av Kaplo själv. Albumet, som heter ”Medla Lebi” – ”Hon fångade mitt hjärta”, har äntligen kommit till Sverige och rymmer bland annat en ny version av klassikern ”Babel Babel”.

Simon Kaplo är född och uppvuxen i Qamishli, Syrien, där han levde fram till 1978 då han flyttade till Tyskland. Han hade länge varit intresserad av musik och olika instrument, men det var inte förrän han flyttade till Tyskland som han insåg att det var musik han ville sysselsätta sig med även i framtiden – nu i större utsträckning.

I Tyskland träffade han andra assyriska musiker och tillsammans bildade de ”Teglat band”, som var bland de första assyriska musikgrupperna i Europa. Medlemmarna i musikgruppen var, med Simon Kaplo i spetsen, George Farag, även känd som ”Holo Malke”, Isa Maraha och Gabro Ayaz. De hann ge ut fyra album och blev kända runt om i Europa innan gruppen till slut upplöstes 1988.

Simon Kaplo slutade dock inte med musik utan satsade istället på en solokarriär som sångare och har fram till idag har han gett ut följande album; Bnayo d-Bobel (1982), D’Arlli (1988), Simele med Juliana Jendo (1993), Fardaiso d-Beth-Nahrin (1998), Haye d-Umtho (2001), Medla Lebi (2007). Musiken i den nya skivan mixas med klassisk assyrisk musik med aningen modernare rytmer och melodier. Den kan ses som en riktning till främst assyriska ungdomar, men tilltalar likväl äldre generationer.

För alla er Simon Kaplo-fans i Sverige går ”Medla Lebi” att köpa genom att kontakta; Said Kaplo 070-666 65 15.