Assyriska försvarsstyrkor sköt mot anfallande araber i byn Tell Hormuzd, i Khaburområdet i Syrien under lördagen. Attacken var den tredje och mest allvarliga mot den assyriska byn på kort tid.

Enligt Assyrian International News Agency (AINA) skadades två assyrier. En av de skadade togs in på sjukhus. Ögonvittnen har uppgett att anfallarna, som misstänks vara araber från omkringliggande byar, sköt vilt omkring sig. Motivet tros vara att skapa rädsla och driva assyrierna på flykt för att ta över byns ordlingsmarker som ligger i direkt anslutning till Khaburfloden.

Inkräktarna flydde när beväpnade assyrier sköt tillbaka mot de. Det är okänt om någon av angriparna träffades av eldgivningen. Attacken är den tredje och mest omfattande mot byn under kort tid. 

Assyrierna i de 35 byarna utmed Khaburfloden har sedan månader tillbaka bildat en beväpnad skyddsstyrka som ansvarar för byarnas säkerhet. Byarna har varit förskonade mot mycket av våldet som härjat i närområdet, till exempel småstaden Ras Al-Ayin där tunga strider har rasat. En stor anledning till det relativa lugnet beror på den gemensamma kommitté som assyrier, araber och kurder i området bildat för att hålla området utanför den pågående konflikten. 

– Det är ett nervöst lugn här, det är svårt att lita på några grupper och alla är på sin vakt, berättade en assyrier från området, som vill förbli anonym av säkerhetsskäl, över telefon till hujada.com och bekräftade nyheten på AINA.